Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LANI SE ČOVJEK UTOPIO

Zabrinuti mještani Hrašćice godinama upozoravaju na opasnosti šljunčare Turnišće

sljuncara
Foto: Marko Jurinec/PIXSEL
1/3
14.04.2014.
u 11:00

Da li se u šljunčari Turnišće u mjestu Hrašćica pored Varaždina šljunak eksploatira na zakonit način, pitanje je koje već godinama dijeli mještane i koncesionara

Da li se u šljunčari Turnišće u mjestu Hrašćica pored Varaždina šljunak eksploatira na zakonit način, pitanje je koje već godinama dijeli mještane i koncesionara. Mještani tvrde kako se koncesionar, odnosno odgovorne osobe tvrtke Šljunčara Turnišće, ne pridržavaju odredbi iz koncesijskog ugovora i kako šljunčara predstavlja opasnost za ljude, ali i životinje.

Opasnost za ljude

- Ova graba promjera 400 metara nije ni na koji način označena, oko nje nema ograde, niti čuvara. Ljeti se djeca iz okolnih naselja dolaze ovamo kupati i lani se dogodilo i ono najgore, čovjek se tu i utopio - zabrinut je Damir Laljek iz mjesnog odbora Hrašćica.

Kaže da se mještani boje da se opet ne dogodi neko zlo.

- Mi nismo protiv eksploatacije, ali želimo da se ona vrši prema zakonu i da se poštuju svi sigurnosni propisi - slaže se i HDZ-ov gradski vijećnik Zdravko Golub.

- Mi tražimo da nam koncesionar na uvid da projekt tehničko-biološke sanacije šljunčare koji je prema koncesijskom ugovoru bio dužan napraviti dvije godine od početka eksploatacije, odnosno 2010. godine - istaknuo je Golub te objasnio kako mještani žele znati na koji način će šljunčara izgledati kada 2020. godine istekne koncesija.

- Mi se bojimo da će tamo ostati graba u koju će se navažati smeće i zato inzistiramo da se javno obznani taj projekt sanacije za koji mi sumnjamo da uopće postoji - kaže Golub.U slučaju da se to uskoro ne dogodi, mještani najavljuju i tužbu.

- Jednostavno ne znamo više što poduzeti. Inspekcijske službe ne poduzimaju ništa, a naša djeca žive u opasnosti - ističu predstavnici mještana Hrašćice.

Projekt sanacije

Direktor Šljunčare Turnišće, Tomislav Žetko, pak, kaže kako projekt tehnološko-biološke sanacije postoji i predan je zajedno s dokumentacijom za koncesiju.- To je projekt kao i za svaku drugu šljunčaru - kazao je Žetko, no u detalje projekta nije želio ulaziti.

- Pridržavamo se zakona, što su potvrdile i inspekcijske službe koje stalno zovu isti ljudi - kaže Žetko, dometnuvši kako nije upoznat da bi se drugi mještani žalili.Priznaje da tabla trenutačno nije postavljena, kao niti zaštitna ograda.

- Tablu su nam već nekoliko puta ukrali, a ogradu ćemo postaviti, iako to i nije naša obveza - izjavio je Žetko.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije