Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONJŠČINA Završava se veliki projekt u kojem je ova općina prva i jedina u Županiji

Za četiri ceste duge 4200 metara, vratit će im se 2,7 milijuna kuna

Konjščina
Foto: OPĆINA KONJŠČINA
1/2
31.07.2014.
u 11:51

To su ceste koje Općina Konjščina nikako ne bi mogla sama modernizirati. Kad su odradili ovaj test, spremni su se prijaviti i proći na bilo kojem natječaju.

Konjščina je prva i za sada jedina općina u Krapinsko – zagorskoj županiji u kojem je pred završetkom veliki projekt kojim se grade četiri ceste ukupne dužine 4200 metara po IPARD programu, mjera 301 – ceste u poljoprivrednom području.

Povrat novca

Od ukupnih 3,2 milijuna kuna Općina će tako dobiti vraćenih 2.680.000 kuna, a preostali iznos platit će sama ili u suradnji s građanima. Naime, IPARD u tzv. prihvatljive troškove ne priznaje primjerice gradnju mosta te dijelove cesta uz koje postoje kuće. - Riječ je o cestama kroz poljoprivredno područje koje povezuju nekoliko slabo naseljenih naselja koje Općina Konjščina sigurno ne bi mogla modernizirati – kaže načelnik Mirko Krznar nadajući se i pomoći Županije iz razloga što, kaže, cijela Županija za komunalnu infrastrukturu ima osiguranih 2,4 milijuna, a puno više se u utrošilo u ovoj relativno maloj općini. - Sve ceste imaju projekt i građevinsku dozvolu, planiramo do 15. kolovoza završetak radova, do 1. rujna dobivanje uporabne dozvole, a povrat novca moramo zatražiti do 15. rujna – kaže načelnik. Kod odabira cesta u obzir su došle one sa sređenim imovinskim stanjem i koje su vodile do udaljenih naselja, a koje jednostavno nitko ne bi mogao isfinancirati. U dijelu u kojem sufinanciraju građani, oni plaćaju tek 30 posto cijene, što je između četiri i pet tisuća kuna po domaćinstvo, no u 24 obroka ili 200 kuna mjesečno.

Problemi jer su bili prvi

Najviše problema bilo je oko sređivanje imovinsko – pravnih poslova što je trajalo tri godine pa načelnika ne čudi što su mnogi odustali od IPARD-a. Jednostavno, kaže, bili su prvi koji su to počeli raditi po Zakonu i nitko nije znao kako se to radi. – Ovaj program naš je veliki test i ako smo ovo odradi bit ćemo spremni prijaviti se i proći na svakom natječaju, EU ili našim ministarstvima – ističe Krznar, a projekata ova Općina ima doista puno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije