Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Vodeni park postaje pretežak uteg na Plahutarovom carstvu

'plahutar_alb_zag_150713'
''
17.07.2013.
u 12:00

Zabočki Dekor je prošlu godinu završio s gubitkom od 1,5 mil. kuna, a problemi su počeli kupnjom Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama

Iako je uprava zabočkog Dekora obećala zaposlenima do kraja ovog mjeseca isplatiti plaće za svibanj, iduće plaće i dalje su neizvjesne. Dekor ima sve manje narudžbi, treću godinu je u gubicima od čega je prošlu završio s minusom od 1,5 milijuna kuna.

Radnici najviše optužuju vlasnika, Dragutina Plahutara da je godinama izvlačio novac, a počeo je još od vremena kada je u pretvorbi kupovao Strahinjčicu, Stražaplastiku, Samoborsku banku, a posebice kad je u kupio bazene i hotel Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama prije više od deset godina. Miroslav Rasonja, direktor Dekora niječe tvrdnje radnika da je posljednje godine Aquae Vivae uzela novac kojim bi se moglo podmiriti čak šest plaća.

Koristila mu pretvorba

Plahutar je doista od devedesetih imao sreću pod okriljem tada vladajuće stranke, postati zagorski Kutle. U vlasništvo Dekora ulazi preuzimanjem dionica od malih dioničara i u to vrijeme čak je bio u pritvoru zbog sumnje da je oštetio ovo poduzeće. Kada je preuzeo u privatizaciji Strahinjčicu, tada je ona postala većinski vlasnik Dekora. U vrijeme revizije pretvorbe 2000-tih, Strahinjčica je u Dekoru imala 77 posto, u Stražaplastici 76 posto i u Aquae vivae 96 posto dionica. Primjerice, dionice Aquae Vivae, Strahinjčica je kupila u ljeto 2001. od Specijalne bolnice, a plaćene su cesijom i kreditom, prema nalazima revizije.

Kupio i krapinsku Tiskaru

U 2000. godini Strahinjčica kupuje čak i Tiskaru Ljudevit Gaj u stečaju, ali se uknjižuje kao vlasnik samo jedne hale koju preprodaje NTL-u, a ostalo ostavlja Andriji Šalkoviću. Plahutar se kasnije rješava i Strahinjčice, najveće centre prodaje Konzumu, a do danas nedovršeni krapinski hotel na upravljanje daje zetu, Mladenu Crljenu. Danas od svih najbolje posluje Stražaplastika, vjerojatno zato što je društvo u kojem Aquae Vivae ima 59 posto dionica, pa je odlučivanje Plahutara ograničeno.

Aquae Vivae, koja je u međuvremenu prodala Rusima hotel u Toplicama, ima prema portalu Poslovna.hr, šest milijuna kuna gubitka i blokirani račun.Vodeni centar koji se gradi već 12 godina, obišao je nedavno i župan Željko Kolar, koji vjeruje da će biti završen do rujna kako mu je obećao investitor. - To je privatna investicija, poručuje Kolar i dodaje kako ne može ulaziti u to zašto investicija traje više od deset godina. Međutim, Ernest Svažić, načelnik Krapinskih Toplica ne misli isto te kaže:

-Plahutar gradi na najatraktivnijoj lokaciji u općini i građani s pravom očekuju da vodeni park bude motor razvoj turizma. Nitko nam ne može zamjeriti budemo li posegnuli za radikalnim rješenjima ukoliko se razvoj bude neprestano odgađao.

Kad naplate dugove

- Iako je vodeni park u Krapinskim Toplicama završen, u punoj funkciji bit će ostvare li se i naši planovi koji se tiču naplate potraživanja od dužnika. Žiro račun tvrtke nije u blokadi i ostatak investicije, kao i veći dio do sada financiramo vlastitim novcem. Svjesni smo da je najlakše u teškim vremenima ispuniti novine senzacionalnim napisima, kakav je bio i onaj o poludnevnom štrajku u Dekoru. S obzirom na zlonamjerne pamflete koji se pojavljuju u medijima vezano uz našu tvrtku, željeli bismo reći da Aquae Vivae d.d. posluje društveno odgovorno više od 50 godina i izvršavaju se sve obveze prema državnom proračunu, zaposlenicima, bankama i dobavljačima. Sve naše tvrtke ostvarile su više od 2,5 milijardi kuna prihoda, odgovorila nam je Nevenka Varjačić, zamjenica predsjednika NO Aquae Vivae i Plahutarova kći.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije