Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Vlast planira velike prihode, nije jasno kako će ih točno osvariti

Vlastodršci
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
17.10.2014.
u 14:00

Iako simulacija kaže da će zbog porezne reforme Grad nagodinu ostati bez 12 milijuna kuna, to se u prijedlogu proračuna za 2015. ne vidi

“Suhi” prijedlog proračuna za 2015. godinu, bez obrazloženja i objašnjenja, osvanuo je jučer na službenim internetskim stranicama Grada Koprivnice kao materijal za javnu raspravu svih zainteresiranih.

Iz brojaka se vidi da je gradska vlast planirala veće prihode nego ove godine, uza zatvaranje dvogodišnjeg minusa od oko 15 milijuna kuna. Konkretno, proračun je lociran na razinu od 160,3 milijuna kuna, što je tri milijuna više od ovogodišnjeg plana (koliko će se taj plan ostvariti, to će se tek vidjeti).

Misterij

Na prvi pogled izgleda sjajno, ali na drugi pogled nije jasno kako to gradska uprava namjerava namaknuti tolike prihode. Izvorni proračunski prihodi podignuti su na 152,6 milijuna kuna, za čak 20 milijuna kuna više nego u planu za ovu godinu.

Najmisterioznije je to što se iz državnog proračuna planira uprihoditi čak 15 milijuna kuna, a ne vidi se na temelju čega.

Gradske stručne službe napravile su simulaciju utjecaja porezne mini-reforme na proračunske prihode i ona pokazuje da će u idućoj godini svaki mjesec od poreza na dohodak u gradsku blagajnu sliti po milijun kuna manje. Ipak, smanjenje od pregolemih 12 milijuna kuna na godišnjoj razini ne vidi se u prijedlogu proračuna za 2015. godinu.

Prihodi od poreza planirani su tek za milijun kuna manje nego ove godine. Možda se ostatak namjerava namaknuti prirezom, što se spominje već nekoliko mjeseci?

- Što se tiče prireza, još nije donesena nikakva odluka. Kako se radi o vrlo važnoj odluci, ona neće biti donesena prije šire rasprave - odgovaraju sa Zrinskoga trga broj jedan.

Loš običaj

Otkud onda toliki planirani porezni prihodi? Drugi misterij.

Ako, ipak uzmemo da je plan gradske uprave realnost, a ne san, onda će s mnogo više novca nego ove godine raspolagati naročito osnovne škole i vrtići te kulturne ustanove.

Ipak, od jednoga lošeg običaja gradska uprava nije odustala - i dalje će veliku količinu novca upumpavati u gradska poduzeća, među njima najviše u Komunalac.

Ključne riječi

Komentara 4

SB
Sinisa_Bosanac
14:16 17.10.2014.

15 milijuna nije za pokrice gubitka iz ranijih godina nego za pokrice kreditnih obaveza. vlast uopce nije planirala pokriti gubitke.

DU
Deleted user
14:12 17.10.2014.

Kaj gosp. Linić nije rekao da oni koji ne mogu podmiiriti svoje obaveze trebaju ići u stecaj.

DU
Deleted user
14:14 17.10.2014.

nema tu misterija, samo bujna mašta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije