Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Umjesto da snizi cijene, Komunalcu milijunska dobit

Komunalac
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
24.07.2014.
u 12:00

Samo na plinskom biznisu Komunalcu je lani profit iznosio devet milijuna kuna

Koprivničko javno poduzeće Komunalac iskazalo je čistu dobit iz lanjskog poslovanja u iznosu od pet milijuna kuna, i to ponajviše zahvaljujući golemoj dobiti koju ostvaruje na opskrbi građana i industrije prirodnim plinom.

Ekstraprofit

Poduzeće koje zapošljava 247 ljudi lani je imalo ukupni prihod od 188 milijuna kuna, a u plinskom biznisu poslovalo je s profitom od čak 9,2 milijuna kuna.

Javna komunalna poduzeća u pravilu ne bi trebala poslovati s velikom dobiti budući da postoje kako bi potrošačima omogućila što povoljnije usluge. Drugim riječima, svaka kuna ekstraprofita - a Komunalčeva plinska dobit može se tako nazvati - novac je koji je trebao ostati u džepovima građana i industrije.

I letimičan pogled na poslovanje takvih poduzeća u regiji potvrđuje to pravilo. Komunalna poduzeća u Čakovcu, Bjelovaru, Đurđevcu, Ludbregu i Krapini, recimo, u plusu su najviše koju stotinu tisuća kuna. Odskaču još varaždinski Varkom s lanjskom dobiti od 1,5 kuna te križevačko Komunalno poduzeće s profitom od (pre)visoka tri milijuna kuna.

Kaptažni plin

- Smisao osnivanja komunalnih poduzeća nije da donose dobit vlasniku. Naša misija je pružanje što kvalitetnije usluge korisnicima za najnižu moguću cijenu. Mi bismo ustvari trebali poslovati neutralno. Ako poslujemo s velikom dobiti, znači da su nam cijene previsoke - izjavio je prije nekoliko mjeseci Saša Avirović, tehnički rukovoditelj čakovečkog Čakoma, jednog od najboljih i najinovativnijih komunalnih poduzeća u Hrvatskoj.

- Dobar poslovni rezultat posljedica je jeftinog kaptažnog plina koji smo nabavljali od Ine i prodavali industrijskim potrošačima. Ne može se nikako reći da je cijena za građane previsoka - nju, uostalom,određuje država - kazala je Maja Hleb, šefica uprave Komunalca.

Ipak, umjesto da se ekstraprofitom Komunalca krpa gradski proračun - a u zadnje je dvije godine u njega transferirano čak 12 milijuna kuna - to je poduzeće moglo sniziti cijene drugih svojih usluga.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Getrib
Getrib
12:16 24.07.2014.

Ispada da bi trebalo biti normalno poslovati s gubitkom.

Avatar Peterančan
Peterančan
14:01 24.07.2014.

I Komunalac, i Koprivničke ceste, itd... budu krpali gubitke nesposobnog vodstva grada-dužnika, umjesto da krpaju rupe na cestama. Pa i danas bu rebalans proračuna, pak novi krediti.. A stotine mladih novinara, kaj budu studirali u Koprivnici na naš račun, buduu pisali hvalospjeve o kokodak koaliciji, aha. Pitate se do kad bu tak? Do novih izbora, dok ne dojde neko ko ZNA. Zbudite se, dragi Koprivničanci, jel vam nije dost crvenih od 40pete do 90.?

ZB
zbuniceva
15:58 24.07.2014.

Smisao svih komunalnih firmi koje znam je manijačko bezobzirno i besramno uhljebljivanje najčešće po političkoj ali naravno i rođačkoj liniji bez obzira trebaju ili ne radna mjesta ili ljudi. Zbog toga su sve naše vodeće stranke koje o tome šutee ko zalivene direktno krive za propast ove države i njezinih financija. Nemoguće je da ne znaju jer su upletene u sve to a jasno je svima pa i njima kaj i kak se tu dela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije