Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

U Zagorju konačno sklonište za napuštene životinje

Azil
Projekcija
05.12.2012.
u 18:30

Površina objekta bit će 305 četvornih metara, a imat će ambulantu, prijam, prostor za liječenje, tuš, čekaonicu, a na parceli će biti i mali zeleni otoci za životinje

Već iduće godine Zagorje će se moći ponositi skloništem za napuštene životinje, prvim u županiji i jednim od rijetkih u Hrvatskoj. Inicijativu za gradnju skloništa pokrenula je Veterinarska stanica Zlatar Bistrica još prije pet godina, no dugo se tražilo pogodno zemljište, a pronađeno je prije dvije i pol godine u Selnici na području općine Marija Bistrica. Veterinarska stanica kupila je zemljište, a izmjenom općinskog prostornog plana izvršena je i prenamjena zemljišta u ovu svrhu.

 Jedno od najljepših

 – Lokacija je odlična, zemljište je s tri strane omeđeno šumom kao prirodna zvučna barijera, u blizini je prometnice. Idejni i glavni projekt izradila je tvrtka Lotus Architecti d.o.o. iz Zlatara, a bit će jedno od najljepših u Hrvatskoj – kaže dr. vet. med. Mladen Jemeršić, direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica. Investitor je Veterinarska stanica koja ima potporu županije, a projekt je vrijedan 1,3 milijuna kuna. Uloženo je 300 tisuća kuna vlastitih sredstava i podignut kredit od milijun kuna na deset godina pa je novac osigurani, ishođena je građevinska dozvola i sklonište će već iduće godine otvoriti svoja vrata.

– U početku ćemo moći prihvatiti 40 do 50 pasa. Svi psi bit će pregledani, desetak će dana biti u izolaciji, bolesne životinje bit će tretirane prema potrebi, a u skloništu će se obavljati i cijepljenje životinja, sterilizacija, kastracija te mikročipiranje.  Bit ćemo otvoreni prema udrugama i javnosti, očekujemo suradnju i pomoć oko udomljavanja, da ti psi budu adekvatno zbrinuti. Bilo bi dobro da se javi što više volontera koji bi pomogli, šetali sa psima i slično – kaže dr. vet. Jemeršić. Intencija im je da ne bude eutanazije pasa, da idu na cjeloživotno zbrinjavanje, a tu očekuju podršku udruga. To sklonište bit će županijskog karaktera. Nakon gradnje, kako kaže dr. Jemeršić, bit će im potrebna financijska potpora općina i gradova, koji i prema zakonu moraju imati riješeno pitanje zbrinjavanja napuštenih životinja. Arhitektica Maja Bručić objasnila je da je projekt napravljen na način da se sklonište integrira u okoliš i stopi u prirodnu cjelinu pa će biti napravljeno od prirodnih materijala, drva, stakla da bi bilo puno svjetla.

– Površina je objekta 305 kvadrata, a imat će ambulantu, prijem pasa, prostor za liječenje i operacije, tuš, čekaonicu, prostorije za upravu, kotlovnicu, a na parceli su osmišljeni i mali zeleni otoci za životinje. Kako će objekt biti napravljen modularno, prema potrebama moći će se i nadograđivati i širiti – kaže Maja Bručić.

 Nova zapošljavanja

 U skloništu će raditi kadar Veterinarske stanice, doktori veterine Jelena Kaić Šantek, Goran Domitran, Luka Levar, Nina Čajko Peštaj, a prema potrebi bit će zaposleni i novi djelatnici. Tako će napuštene životinje dobiti privremeni dom i novu priliku, a do sada su ih građani dovodili u veterinarske ambulante i stacionare pa ih se pokušavalo udomiti preko prijatelja, medija.

– I naši djelatnici doma imaju puno udomljenih pasa – kaže sa smiješkom dr. vet. med. Jemeršić dodajući da  Zagorci imaju sluha za tu problematiku te da se 70 do 80 posto napuštenih pasa uspješno udomljava.       

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije