Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOBOR

U novom parku bilje iz kršćanske ikonografije

Lobor
Foto: Silvija Videk
1/2
30.01.2014.
u 16:00

Projekt će se aplicirati na EU fondove, a kod izrade vodilo se računa da se izraze skromnost, poniznost, čistoća, uzvišenje...

Rijetke su sredine koje se u ovo krizno vrijeme bave stvaranjem novih parkova. Ipak jedna od njih je Lobor koja je izradila projekt uređenja parka koji će biti tik uz Crkvu Svete Ane, prostirat će se na oko dvije tisuće četvornih metara, stajat će oko pola milijuna kuna, a kako nam je rekao načelnik Općine Lobor, Božidar Markuš, aplicirat će ga na EU fondove. Krajobrazne arhitektice Andrea Knez i Lana Mesić dobile su zadatak urediti prostor oko crkve do postojećih prometnica, ograde, objekta i parkirališta uz Dom zdravlja. Od njih je zatraženo da se ta površina uredi kao središnji gradski park i da se u njega implementiraju replike vojničke nadgrobne stele i starinske pumpe, a kasnije, na javnoj raspravi, tome je dodan i bunar koji se nekad tu nalazio te procesijski trg.

Breze ostaju

U budućem Parku Komplementacije ili Franje Horvata Kiša, ovisno o odabranom nazivu, uklonit će se jedan orah, a šest postojećih breza ostaje. Naime, kako kažu autorice, u uređenju se, uz estetiku, vodilo računa da se izraze skromnost, poniznost, čistoća, dostojanstvo, unutarnji mir i uzvišenost, a upravo će biljke biti te koje će simbolički govoriti o tim osobinama, time i o kršćanstvu. Breze ostaju, između ostalog stoga što će i inače dominirati biljke bijelog cvata, kao simbol čistoće i smirenosti, a bijela boja kore breze i njezina gracioznost naglasit će dostojanstvo. Jedino što će se isticati je Judino drvo koje cvate ružičasto, crvene ruže i plave perunike, no i za to postoje razlozi. Primjerice Judino drvo dobilo je ime upravo po Isusovom izdajniku, crvene ruže u kršćanskoj ikonografiji označavaju Marijinu ljubav i dobrotu ali i patnju zbog Isusove smrti, a perunika je simbol novog života i besmrtnosti. Od ostalog bilja zasadit će se mirta, zimzeleni grm sa sitnim bijelim cvjetovima koja je simbol pomirenja, opraštanja i Božje milosti.

Bijeli ljiljan

Ljiljan koji će se također tu zasaditi simbol je ljepote, a smatrao se i svetom biljkom. I majčina dušica dobila je ime po Bogorodici i također će naći mjesto u ovom parku. Sa stražnje strane crkve nalazit će se kontemplativni prostor za molitvu, kamenom klupom na travi i odvojen zelenom ogradom, a kamenim pločama postavljenim u travu spaja se s nogostupom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije