Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ususret 9. Renesansnom festivalu

U Koprivnici se traži kraljevski kuhar, plastika nepoželjni ‘gost’

Festival
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/5
19.08.2014.
u 10:00

Koprivnički bedemi od 28. do 31. kolovoza bit će opkoljeni drvenim palisadama u visini od dva i pol metra. Prvi put naplaćivat će se i ulaz iliti mostarina, ali samo simboličnih jednu kunu

Koprivnički bedemi od 28. do 31. kolovoza iznova se vraćaju u kasno srednjovjekovno doba. Glavna tema ovogodišnjeg, devetog po redu Renesansnog festivala, najatraktivnije i najoriginalnije turističko-povijesne manifestacije u ovom dijelu Europe, bit će srednjovjekovno kulinarstvo. Lani je to bilo srednjovjekovno pivarstvo, no ono neće nestati, nego će i ovaj put biti dio bogatog programa.

Vepar, fazan, kopun, zec...

U sklopu kulinarskog dijela u petak, 29. kolovoza, posjetitelji će moći uživati u renesansnoj pripremi jela (meso na velikom maču) na posebnom roštilju od cigle, pripremi i prodaji ražnjića na malim mačevima, a bit će im ostavljena i mogućnost pečenja jegera i špeka na botama na otvorenom ognjištu. U subotu će se održati natjecanje za naslov renesansnog kraljevskog kuhara.- Stižu nam kuhari iz cijele Hrvatske, iz najboljih restorana. Natjecat će se u pripremanju srednjovjekovnih jela s namirnicama iz tog doba. Vepar, fazan, kopun, zec, kaša, gljive i kopriva - kazao je Renato Labazan, kapetan i šef gradske Turističke zajednice, dodavši da će se u nedjelju održati i natjecanje amatera za plemenitaškog kuhara.

Druga velika novost bit će to što će cijeli bedemi biti opkoljeni drvenim palisadama u visini od dva i pol metra. Na festival će se moći ući samo kroz kulu koja će biti napravljena na strani od sajmišta ili Oružanu.

- To će ambijentalno utjecati na manifestaciju jer se više neće moći vidjeti kuće i automobili na parkiralištu - rekao je Labazan.

Prvi put, otkrio je on, naplaćivat će se upad iliti mostarina, ali po simboličnoj cijeni od jedne kune.- To će biti zgodno i zbog evidencije posjećenosti. Naplaćivat će se svima, osim kostimiranim sudionicima. Molimo sve da imaju sitno da se ne stvaraju redovi - izjavio je Labazan.

Kao i prošle godine, na festivalu se neće smjeti koristiti plastika.

- Cilj nam je u potpunosti iskorijeniti plastiku. Ove godine isključivo će se piti iz keramičkih krigli, neće biti popusta ugostiteljima. Cijena bude 15 kuna za male i 25 kuna za velike krigle. Tko ih neće željeti ponijeti kući kao suvenir, moći će ih vratiti i dobiti povrat novca - tvrdi Labazan.

Velika očekivanja

Pretpostavlja se da će na Renesansnom festivalu biti oko 1000 kostimiranih sudionika. Među ostalim, dolazak je najavila i velika skupina iz njemačkog Burghausena, kao i jedna nova skupina iz Mađarske.

- Očekivanja su velika, nadamo se još većem broju posjetitelja nego prijašnjih godina, iako se malo bojimo krize. Na svim manifestacijama u Hrvatskoj manje-više opada broj posjetitelja. Mi nudimo puno toga i nadamo se da neće i nas zaobići - završio je šef Renesansnog festivala, kojeg je prema procjenama organizatora lani posjetilo oko 50.000 ljudi iz zemlje i inozemstva.

S obzirom da mnogi od njih dolaze na koprivničku manifestaciju automobilima, valja naglasiti da se uvodi i naplata parkinga na prostoru sajmišta. Dnevna karta za parking u petak će se plaćati pet kuna, dok će se u subotu i nedjelju morati izdvojiti 10 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije