Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25 mil. kuna

Titova vila čeka novac EU

Titova rezidencija u Kumrovcu
Foto: Mladen Mandić
1/3
15.11.2013.
u 11:40

Unatoč tome što su turisti iznimno zainteresirani da je posjete, rezidencija je već više od četvrt stoljeća zatvorena

Glasovita Titova rezidencija u Kumrovcu sagrađena je još 1947. godine. Do 1962. godine to je bio “Hotel Kumrovec”, no tada je zgrada preuređena i postala je Titovom rezidencijom u kojoj je on obitavao prilikom posjeta rodnom Kumrovcu. Od 1987. godine ona prvo prelazi pod nadzor Spomen-parka Kumrovec, a poslije i Starog sela. Unatoč tome što su turisti iznimno zainteresirani da je posjete, rezidencija je već više od četvrt stoljeća zatvorena. Zašto nije sastavni dio kumrovečke turističke ponude, upitali smo voditeljicu kumrovečkog Starog sela Branku Lovrić.

Obnova arboretuma

– Obnovom nekadašnje Titove rezidencije nadogradila bi se kulturna ponuda Kumrovca i cijelog Zagorja novim interaktivnim muzejskim postavom. Stoga planiramo ambijentalno uređenje dijela rezidencije i uvođenje multimedijalnih sadržaja potrebnih za tumačenje razdoblja Titove Jugoslavije od 1945. do 1980. godine. Uz uporabu predmeta iz Titove ostavštine, u interpretaciji bismo koristili i sačuvana audiovizualna svjedočanstva poput filmova, glazbe i sačuvanih snimljenih govora koji će svjedočiti o jednom povijesnom razdoblju – rekla je Branka Lovrić.

Osim zgrade rezidencije, uredio bi se i dio za prihvat gostiju, a u obnovu će biti uključen i zaštićeni arboretum, što podrazumijeva obnovu hortikulture i šetnice. Želja im je i da sva resorna ministarstva prepoznaju vrijednost projekta „Vila Kumrovec – svjedočanstvo jednog vremena”. Stoga je projekt uređenja rezidencije prijavljen u sve nadležne institucije, a postoji i inicijativa kojom bi se objedinili svi objekti u državnom vlasništvu u cjeloviti sustav.

– Da bi se Titova rezidencija stavila u funkciju, troškovi su procijenjeni na oko 25 milijuna kuna. Muzeji su projekt prijavili i u bazu podataka ROP-a i u bazu projekata za sufinanciranje iz strukturnih fondova Ministarstva kulture i nadamo se da će projekt oživjeti – rekla je Branka Lovrić.

Suradnja s Jakovinom

Kumrovečki načelnik Dragutin Ulama priželjkuje da se za taj projekt dobiju novci iz europskih fondova, no dodaje i ako se novac ne dobije, da bi se Titova rezidencija i uz minimalna ulaganja mogla vrlo brzo staviti u funkciju.

– Interes turista je izuzetno velik i stoga je i Općina s povjesničarom Tvrtkom Jakovinom već uspostavila suradnju kako bi bilo kakav projekt vezan uz Titovu rezidenciju što prije saživio i da se cijela stvar pokrene s mrtve točke. Taj bi projekt svakako trebao spojiti muzejske s visokokvalitetnim ugostiteljskim sadržajima – rekao je načelnik Ulama.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
11:26 16.11.2013.

Tvrtko Jakovina? Sumrak pameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije