Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporne ovce u Pregradi

‘Svi drže domaće životinje, a prijavljeni smo samo mi’

ovce
Foto: Mladen Mandić
15.05.2014.
u 16:00

Obitelj Habus: Ako je Odluka o komunalnom redu za sve ista, onda neka komunalni redar ide od kuće do kuće i svima piše prijave

Protiv obitelji Habus, Andrije i Josipe, iz predgrađa Pregrade, Ulice Josipa Kunovića 14, nekolicina susjeda je početkom siječnja potpisivalo peticiju jer su u malenoj drvenoj šupi iza kuće držali dvije ovce te nekoliko kokoši i purica, a to im je pak navodno jako smrdilo. Peticiju su 14. siječnja predali u gradsku Upravu, a već 15. siječnja gradski komunalni redar je izašao van i donio rješenje kojim se Habusima zabranjuje držanje i uzgoj krupne i sitne stoke, odnosno peradi i ovaca i to sukladno gradskoj odluci iz 2004. godine. Naređeno im je da ih u roku od 30 dana od primitka rješenja, uklone iz svog dvorišta.

Odbačena i žalba

Na rješenje Habusi su podnijeli žalbu županijskom Upravnom odjelu za gospodarstvo i EU fondove i oni su je odbacili kao neosnovanu.

- Zbog zavisti naših susjeda, prvenstveno Tihane Horvat koja je inicijator peticije i tri obitelji - Klamšak, Brežnjak i Vrbanc, sve se sada prelama na nama. Na teritoriju šireg središta Pregrade, skoro svi drže domaće životinje, a zbog prijave susjeda, sada moramo ispaštati samo mi. Zar su naše dvije bređe ovce danas najveći komunalni problem u Pregradi, a mi najveće budale? Svim tim susjedima koji nas prijavljuju mi smo dali priključak na vodu i kanalizaciju. A sada im kao jako smrde. Neka gradska uprava radije provjeri zašto cijela Pregrada smrdi od nepropisno izgrađene kanalizacije koja izlazi na livade uz potok. Njih očito ne zanima što skoro sva domaćinstava na području Grada drže poneku životinju - svinje, ovce ili koze, a pokraj Arke dva domaćinstva drže čak i krave, dok svaka druga kuća ima poneku kokoš, gusku, racu, zeca ili puricu, A sada ceh moramo plaćati jedino mi - kažu Habusi.

Održavaju i livadu Elektre

Dodaju kako su za dvije sporne ovce ogradili 400-tinjak četvornih metara vlastitog zemljišta te još oko 1600 četvornih metara zemljišta od Elektre koja ih je zamolila da se ta livada održava, a ispašom ovaca sada je više ne moraju kositi.

- Ako je Grad donio odluku da se ne smiju držati životinje, onda ona mora biti ista za sve, a ne da se jednima nešto tolerira, a drugima ne. Neka komunalni redar ide lijepo od kuće do kuće i svima piše prijave da ne smiju držati životinje - kažu Habusi, a Gradu Pregradi predbacuju i još nešto:

- Doista nismo za to da se ljudima koji ne stanuju u samom središtu grada kao što smo to i mi brani držanje stoke. No, ako gradske vlasti već žele biti tako revne i poštivati svoje odluke, zašto onda na području koje pripada samom naselju Pregrada održavaju županijsku izložbu stoke. Ako je odluka za sve jednaka, onda bi se je i oni sami trebali pridržavati - rekli su nam na kraju Habusi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije