Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
briga za mlade

Studentima Grad nije vratio i po 1200 eura kredita - nema novca?

studenti krediti Križevci
Foto: krizevci.hr
19.07.2014.
u 09:00

Križevački studenti, korisnici kredita sklopljenog putem Grada i Splitske banke, koji su studij završili u roku i ostali na prebivalištu Grada, do 30. lipnja su trebali od Grada dobiti povrat rata koje su vratili banci. No, neki to još uvijek čekaju. Iz Grada tvrde da je to zbog promjene obrasca isplate

Studenti s područja Križevaca koji su ispunili svoje obveze i završili studij u roku još nisu dobili novac iz Grada, tj. povrat rata studentskih kredita ugovorenih s gradskom upravom preko Splitske banke.

Do 30. lipnja bio je krajnji rok do kojeg je Grad i pismeno potvrdio korisnicima da će im uplatiti novac, zapravo subvenciju kamate kredita u stopostotnom iznosu koju Grad pokriva korisnicima što na vrijeme završe fakultet i ostanu živjeti u Krizevcima, čime im se kredit pretvara u stipendiju.

Nakon 30. 6. muk

U pojedinim slučajevima dug doseže i 1200 eura, budući da je mjesečni iznos kredita 100 eura.
– Podigla sam kredit, koristila ga zadnjih šest mjeseci preddiplomskog studija, koji sam završila u rujnu 2012. na Filozofskom fakultetu. Sve sam rate redovito otplatila tijekom 2013. te u veljači ove godine podnijela zahtjev za povrat novca. U ugovoru studenta s Gradom piše da će nam novac biti vraćen, ako u roku završimo, do 30. lipnja ove godine, no već je 18. srpnja i novca još nema - kaže M.H.  

U istoj su situaciji i deseci drugih studenata - svoje su obveze ispunili, ali Grad svoje nije.
– Uzeo sam kredit zadnju godinu studija i koristio ga od listopada 2011. do rujna 2012. Po završetku studija vratio sam banci 1000 eura tijekom 2013. Od Grada sam dobio 200 eura, za dva mjeseca 2011. - ističe svježi profesor. Kao i svi, podnio je zahtjev za povratom ostatka novca i nadao se refundaciji do kraja lipnja. No, odonda, navodi, samo muk uprave.

Počele isplate...

Šuška se da je tako jer Gradu nedostaje novca ili da se pročelnici za društvene djelatnosti (nadležan za studente) Mladen Tenodi i za financije (koji odobrava novac) Darko Masnec nisu usuglasili. Financ-pročelnik ističe da se od ove godine isplate evidentiraju po novom obrascu JOPPD.

– Postavilo se pitanje jesu li te isplate oporezive i dok nismo dobili potvrdu Porezne uprave nismo isplaćivali, jer je odgovornost za obračun poreza i doprinosa na isplatitelju - kaže pročelnik i otkriva da su isplate studentima ipak počele.

Jesu li to mogli znati prije i tko je odgovoran za kašnjenje, nismo saznali. Tenodijev komentar nismo dobili. Grad Križevci model kreditiranja studenata putem banke, pri kojem subvencionira 100 posto kamate onima koji završe studij u roku, ima od 2006. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije