Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzej krapinskih neandertalaca vs. TZ Krapine

Skulpture neandertalca vrijedne 400.000 kuna pri kraju izrade, a sada - ne valjaju

Skulpture
Foto: Privatna arhiva Denisa Kraškovića
1/4
31.10.2014.
u 13:02

Kipar Denis Krašković: Ja sam umjetnik, a ne znanstvenik. Komentirajte moj rad kad završim

Medijska bura koja se digla oko dvije 6-metarske skulpture neandertalca, od kojih bi jedna trebala biti postavljena na ulazu u grad Krapinu, a druga kod Hušnjakova, još je jednom potvrdila lošu komunikaciju između gradske Turističke zajednice koja je naručila skulpture i Muzeja krapinskih neandertalaca. Sve je kulminiralo javnim prigovorom autora Muzeja, paleontologa Jakova Radovčića i arhitekta Željka Kovačića, da skulpture koje radi profesor kiparstva Denis Krašković uopće nisu vjerna slika krapinskog neandertalca i da su diletantske.

Kruške i jabuke

- Ne možete reći kada naručite jabuku, a dobijete krušku, da je to umjetnička sloboda. Dakle, ne možemo imati reklamu za neandertalca s nečim što nije neandertalac. Noge su “današnje”, a lubanja nije spljoštena. Ovo ne liči na ništa, a kamoli na neandertalca, rekao nam je Željko Kovačić. Žaljenje što se za mišljenje nije pitalo njih ili nekog od stručnjaka u Muzeju, izrazila je i Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja.

- Komunikacija je loša i nije mi jasno, ako se već išlo u taj projekt, samo su trebali pitati da li je to u redu. Mi smo deset godina istraživali i tražili mišljenja kako bismo dobili najvjerniju sliku neandertalca, a onda nam se napravi ovo “ispod stola” i dobijemo karikaturu - rekla nam je Vlasta Krklec.

S druge strane, direktoricu TZ-a Krapine Nedjeljku Vodolšak čudi što se tako napada nešto što još uopće nije gotovo, a s njom se slaže i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

- Mi nismo željeli znanstveni rad i hiperrealizam, već kipove koje će privlačiti turiste. Uostalom, skicu i idejno rješenje dali smo na natječaj, a skulpture sada radi renomirani umjetnik. Dobiveno je i 200.000 kuna od Ministarstva turizma za jednu skulpturu, dok će drugu platiti Grad Krapina - objasnila je Nedjeljka Vodolšak, na koju se nadovezao gradonačelnik:

- Cilj nam je dobiti novi proizvod koji će biti namijenjen široj lepezi posjetitelja, a posebno djeci te proizvod koji će imati i turistički i marketinški efekt. Stav autora Muzeja razočarava i krajnje je nekorektno ako oni žele nadzirati i imati ekskluzivno pravo nad svim što je vezano uz neandertalca, zaključio je Gregurović.

Kolateralna žrtva

Ispada da je u toj “buci u komunikacijskom kanalu” kolateralna žrtva ispao kipar Denis Krašković.

- Na skulpturama radim čitavu godinu, a poštivao sam anatomiju neandertalca i uklonio sam sve pogreške na koje su me upozorili stručnjaci, između ostalih i znanstvenica iz Prirodoslovnog muzeja dr.sc. Davorka Radovčić. Ali ja sam umjetnik, a ne znanstvenik. Tvrde da su zatečeni, a Kovačić i Radovčić već osam mjeseci znaju što radim. Projekt je podržalo Turističko vijeće Krapine, a Konzervatorski zavod je sve amenovao. Čudi me kako mogu suditi o radu koji nisu vidjeli uživo i koji još nastaje. Svaka polemika o kipovima je bespredmetna dok ih ne dovršim - zaključuje kipar.

Komentara 3

KA
kafka
15:28 03.11.2014.

Skulptura nije za muzej u Krapini. . . . . . . ! . . . . . Mogla bi ići u Dizniland i sl..

DA
davorradman
21:31 31.10.2014.

A čovječe, stvarno svatko se može nativati akademskim kiparom danas. Šta je ovo, grupni rad vrtića nekoga, jer tako izgleda.

MO
momo2711
12:12 28.11.2014.

Kipar Krašković, sumnjivog talenta i radovima na razini malo talentiranijeg djeteta, poput Kita na Jarunu ili Morža ispred pulske Arene uzvraća cijenjenim i dokazanim stručnjacima te majstorima svoga zanata, gospodi arhitektu i paleontologu riječima: A tko ste vi da mi nešto kažete!!! Istovremeno svoju poziciju brani samo njemu i svim nepotistima zajedničkim argumentom: To je "moj autorski rad", valjda nam implicirajući da je njegov rad svetinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije