Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvo sustavno istraž

Školsko nasilje: potuku se u zahodu i zbog boljega mobitela

Skolski hodnik
Sergej Novosel Vučković/VLM/Arhiva
10.12.2012.
u 14:18

Uz fizičko i emocionalno, prisutno je sve više i ekonomsko te seksualno nasilje među križevačkim učenicima osnovnih škola

Potuku se na školskom igralištu i tu "akciju" snime pa objave na internetu, dječaci čupaju djevojčicama kosu, stariji prijete mlađima batinama ako im ne daju mobitel...to su neki od, može se reći karakterističnih oblika nasilja među djecom, pa i križevačkom.

Većina se osjeća sigurno

No, prema istraživanju o prisutnosti nasilja i tzv. "bullyinga" među djecom i mladima, koje je križevačka udruga Hera provela nad 368 đaka od 5. do 8. razreda iz obje gradske škole (40 % svih učenika), čini se da se oni, dok su u školi, osjećaju sigurno. No, predsjednica udruge Marina Švagelj Jažić smatra da je zabrinjavajuće što ih se 4,89 posto osjeća nespokojno.

– Učenici su ocijenili da nasilja ima, a najčešće je u školskim hodnicima, zahodu i ostalim prostorima kad nema nastavnika. Događa se i u razredu kada nije prisutan nastavnik, a druga djeca često ne priskoče u pomoć zbog straha - ističe Švagelj Jažić, navodeći kako je očekivano da je doživljeno nasilje najčešće fizičko i emocionalno, ali u porastu je socijalno i ekonomsko, uzrokovano zacijelo imovinskim razlikama, te seksualno - dodiri, štipanje...

Trećina učenika reći će da ih ostali ponekad tuku, vrijeđaju i ogovaraju bilo njih ili članove obitelji, a njih 36 posto priznaje da vršnjacima čine loše stvari, otkriva istraživanje, prvo takve vrste u Križevcima i Koprivničko-križevačkoj županiji, uz čiju podršku je i provedeno. Cilj je bio utvrditi problem i definirati preporuke za prevenciju.

–Unatoč brojnim zakonskim regulativama i programima zaštite djece na svim razinama očito je da na tom području još treba sustavno i kontinuirano raditi - ukazuju iz Here i poručuju da su najzanimljivija učenička razmišljanja i prijedlozi kako spriječiti nasilje.

– Njih 38% obratilo bi se roditeljima u slučaju nasilja, pa nastavniku. Iako ima dosta restriktivnih prijedloga kao što su kažnjavanje ukorom ili isključenjem, najviše (23,7 %) ih smatra da je edukacija kroz razgovore, predavanja i radionice najbolji način spriječavanja - zaključuju u udruzi.

Suradnja sviju

– To nam daje poticaj za daljnji rad i suradnju sa školama, zasnovan na uključivanju svih institucija koje su usmjerene radu sa djecom i mladima, te osnivanje tima za prevenciju nasilja među djecom i mladima - zaključuje M. Švagelj Jažić iz križevačke Here.

Komentara 1

LI
liliZG
15:18 10.12.2012.

Tako je u svakoj školi u hrvatskoj......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije