Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Šef Bistre Josip Fuček: Neću podnijeti ostavku zbog poplava

Josip Fuček
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/4
23.10.2014.
u 10:05

Građani žele znati tko je odgovoran za nezapamćenu poplavu u podravsko-prigorskom kraju

Neću podnijeti ostavku. Ne smatram se krivim zbog toga što je došlo do tako velikih količina kiše, ne samo na našem terenu, nego i u dijelu od Zagreba preko Križevaca pa sve do Virja i Đurđevca - istaknuo je jučer u Koprivnici Josip Fuček, šef đurđevačke Bistre, kooperanta Hrvatskih voda.

Iako su svojedobno podigli nasip uz, primjerice, koprivničku Potočnu ulicu, ona je ponovno, kao i prije nekoliko godina, plivala. Isto kao i sve okolne ulice, u kojima su ljudima pod vodom završila dvorišta, vrtovi, podrumi i kuće, a cestama se nije moglo prolaziti. Nema gdje nije bilo kritično...

Rješenje retencija

Poplavu kakvu koprivnički kraj ne pamti, istaknuo je Fuček, nije se moglo predvidjeti. Građani se s time ne slažu. Hrvatske vode optužuju da gotovo ništa nisu napravile da se spriječe poplave. Kao i javne mjerodavne službe, napadaju ih da nisu na vrijeme osigurali vreće, pijesak i vatrogasce na ugroženom terenu.

- Ne možemo stići na sve strane - kazao je Fučer, naglasivši da je rješenje za preveniranje učestalih poplava retencija iznad Koprivnice, poslije Mučne Rijeke, na čemu se već radi.

Problem je što će do tada, ističe, možda proći još i pet-šest godina.

- Podrum nam je dupkom pun vode, sva sreća da mi je većinom alat dolje. Takve poplave nije bilo više od 50 godina - rekao je Dragutin Golubić iz koprivničke Starogradske ulice, koji živi tik uz potok kraj HAK-a.

Ne skriva ogorčenje što odgovorni ne vode dovoljno brige o potoku, a ljutit je i što dugo vremena nije bilo vreća s pijeskom. Poslovno-stambenoj zgradi prije mosta, kaže, podrum ne bi bio poplavljen da se na vrijeme reagiralo.

Dogradonačelnik Mišel Jakšić kaže da je vreća i pijeska bilo, ali nije bilo dovoljno ljudstva jer su najprije krenuli braniti Reku.

- Visina nasipa, bez obzira što njihova struka (Hrvatske vode i Bistra, op.a.) tvrdi drugačije, nije dovoljna za ovo što se s vremenom počelo događati. Možda ćemo ostaviti zečje nasipe za stalno, makar će možda netko reći da je to protuzakonito i nagrđuje grad - poručio je on.

Zatvorene ceste

Policija je zbog poplavljenih cesta zatvorila brojne koprivničke ulice, kao i državnu cestu u Reki. Mnogim dionicama u županiji, posebno u križevačkom, ali i đurđevačkom kraju nije se moglo proći. U Koprivničkim Bregi u 9.50 sati proglašena je opća opasnost.

- Cijelo mjesto je pod vodenim okruženjem. Znam da je i u Koprivnici kaotično stanje i nadam se da se nakon ovih poplava bude prihvatilo ozbiljnog posla. Bez obzira na to što je Bistra napravila neke stvari, očito je da to nije dovoljno - istaknula je zamjenica načelnika Đurđica Mustaf.

- U ovom kraju Bistra je kriva. Ovo nije prvi put. Bregi su ove godine plivali već dvaput, i to pošteno - izjavio je Dragan Azenić.

Komentara 3

SB
Sinisa_Bosanac
10:17 23.10.2014.

Najbolji izraz kaoticno a za kaos zna se tko je odgovoran. Gdje je organizirana zastita i spasavanje? Gdje je civilna zastita? Gradonacelnica najavljuje za nekoliko godina studiju zastite od poplava. Podsjetio bih ju da sam u vise navrata na sjednicamaa gradskog vijeca pozivao da se krene s time. Sto su do danas poduzeli i sto ce od danas poduzeti? Vjerojatno nista jer njih nije briga za gradjane. Njih je briga samo za svoje funkcije.

DU
Deleted user
13:58 23.10.2014.

Svi puno pričaju i obećavaju. Istina je da se premalo radi pa onda nema niti napredka. Valjda su Hrvatske vode smatrali da potok Koprivnica ne postoji jer je u nekoliko navrata presušio. Čudno da niti onda nitko nije regairao npr. za pomor flore i faune. I potuno se slažem s gosp. Biondićem koji je rekao citiram: „Ne možete gledati kako voda teče u vašu kuću i kazati kako to nije vaš problem.“ bez obzira tko je na vlasti i kakav cilj je imala ta rečenica.

Avatar pretorijanac
pretorijanac
14:53 23.10.2014.

FUČEK .....ova tvoja izjava govori sve o tebi i onima koji su te postavili na to mjesto. Može te sram biti , tebe i tvoju đurđevačku Bistru uz mentoricu Hrvatske vode koje uredno ljudima naplaćuju vaš nerad i nesposobnost a isti za to dobivaju poplavljene podrume i kuće ! Katastrofa od sustava koji je učinio sve da do poplava dođe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije