Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Rudi Perešin zaslužuje spomenik i u zračnoj luci u Klagenfurtu

'rudi_ses_zag_260311'
''
29.03.2011.
u 14:24

Rudi već ima spomen-biste u G. Stubici i Ivanić Gradu, izdana su dva izdanja biografije, a njegovo ime nose Zrakoplovna škola u V. Gorici i učilište u Zadru

Sjećanje na viteza Domovinskog rata Rudolfa Perešina, osim u srcima njegovih najmilijih, živi i među štovateljima njegova lika i dijela. Da je živ, Rudi bi ovih dana slavio 53. rođendan, pa je, već uobičajeno, u Gornjoj Stubici u povodu te obljetnice organizirana prigodna svečanost.

Deset godina udruge

Članovi udruge Susreti za Rudolfa Perešina, koja ove godine bilježi desetu obljetnicu rada, zajedno s predstavnicima Općine Gornja Stubica te članovima obitelji Rudolfa Perešina ispred Rudijeve biste u spomen-parku koji također nosi njegovo ime položili su cvijeće i zapalili svijeće. – Naša je udruga od početka svog djelovanja imala stopostotnu potporu institucija kojima smo se obraćali za pomoć, a posebno Općine Gornja Stubica, u kojoj je Rudi rođen. Zahvaljujući tome, mi smo uspjeli ostvariti mnogo naših ideja, pa su tako postavljene spomen-biste u Gornjoj Stubici i Ivanić Gradu. Izdana su i dva izdanja romansirane biografije Branke Primorac "Rudi – život i djelo" te postavljene spomen-ploče u Novoj Gradiški i u Srednjoj zrakoplovnoj školi u Velikoj Gorici koja nosi njegovo ime, kao i učilište u Zadru. Naravno, tu je i izložbeni primjerak MiG-a 21 na kakvima je Perešin letio, postavljen u aktivnom položaju na nosećoj poluzi u spomen-parku u Gornjoj Stubici – nabrojio je na svečanosti predsjednik udruge Susreti za Rudolfa Perešina Vlado Korbar.

Želja je spomen-soba

Govoreći o planovima, rekao je kako je jedan od nerealiziranih ciljeva uređenje spomen-sobe Rudolfa Perešina za koju lokalna zajednica ne može pronaći prostor. S druge strane, Korbar bi želio da i na aerodromu u Klagenfurtu postoji spomen-obilježje u znak sjećanja na herojski čin Rudolfa Perešina. Rudija, rođenog u Gornjoj Stubici 25. ožujka 1958. godine, hrvatska javnost pamti po povijesnom preletu avionom JNA iz Bihaća u austrijski Klagenfurt 25. listopada 1991. godine, u vrijeme Domovinskog rata. Svojim hrabrim činom zadivio je tada svijet i skrenuo pozornost na patnje hrvatskog naroda. Nakon povratka u zemlju, Rudi je stupio u Hrvatsku vojsku, a stradao je u akciji Bljesak 2. svibnja 1995. godine.

Pamtim ga kao mladog čovjeka i uvijek ga zamišljam kraj sebe

Supruga pokojnog pilota Ljerka Perešin izrazila je zahvalnost zbog svega što udruga i lokalna zajednica čine kako bi lik i djelo njezina supruga nastavili živjeti. – Moj suprug danas bi imao 53 godine, no ja ga pamtim kao mladog čovjeka i uvijek ga zamišljam pokraj sebe. U ovakvim trenucima pitam se kako bi izgledao naš život da je Rudi živ – sjetno je ispričala Ljerka Perešin. Obilježavanje Perešinova rođendana svojevrstan je uvod u tradicionalne 14. susrete za Rudija koji će biti održani 8. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije