Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUGAČA

Riskiraju živote, ali ‘djedova gruda’ mora biti obrađena

trktori
Foto: Matija Topolovec/PIXELL
1/3
23.04.2014.
u 16:28

Na najvišem brdu u općini Bedekovčina i ove su se godine blagoslivljali traktori, poljodjelci te njihova polja, njive i vinogradi

Svake godine u Krapinsko - zagorskoj županiji prosječno pod traktorom pogine dvoje ljudi. Razlozi su gotovo uvijek isti: Zagorje ima vrlo malo poljoprivrednih površina na ravnicama, a zbog brežuljkastog terena rizik za svakog traktorista bez obzira na iskustvo je velik. To je jedan od problema s kojim se susreću zagorski poljoprivredni proizvođači. No, ima ih još. Vezano upravo uz brege, kako su nam neki rekli na blagoslovu traktora i poljodjelaca na najvišoj točki u općini Bedekovčina, na Strugači, voda najčešće odnese najgornji odnosno plodni sloj zemlje, pa u preostalu treba puno ulagati da bi se malo dobilo.

Neki zloupotrijebili poticaj

Problem su, dakako, i male rascjepkane parcele, a neki od poljoprivrednika spominju i poticaje. Koliko god su nekima dobro došli, tvrde, i u Zagorju su se zloupotrebljavali, pa umjesto oranica na mnogim mjestima rastu šikare. No, unatoč svemu, ali upravo i zbog toga, već šesti puta na Strugaču na blagoslov traktora i drugih poljoprivrednih strojeva, kao i njiva, oranica i vinograda te poljodjelaca, okupio se velik broj ljudi. Kiša, vjetar, magla, kako je rekao jedan od organizatora ovog susreta, Zdenko Kobeščak, nisu omeli vozače 120 traktora, ali i brojne druge ljude da se popnu na Strugaču.- Ovo je samo dokaz da i pod takvim vremenskim uvjetima često radimo, a to znači da smo žilavi ljudi. A to što unatoč škrtoj zemlji ipak idemo na svoje brege je jer bi nas bilo sram da ostane neobrađeno ono što su nam ostavili naši djedovi i bake. I idemo često riskirajući i život svjesni da najčešće puno više uložimo nego što od zagorske grude dobijemo - kazao je Zdenko Kobeščak.I dok su ostali traktori i poljoprivredni strojevi bili manje veličine i snage s kojima se obrađuje zemlja uglavnom za osobne potrebe, nisu nam mogla promaknuti dva ogromna traktora kakva obično viđamo na slavonskim ravnicama.Sa svojim Deutz – Fahr Agrotron od sto konja prvi put na blagoslov došao je Petar Jadek iz Zaboka, inače ponosni vlasnik petnaest konja, pet krava i pet ždrebadi. Ovo je jedan od četiri traktora kojima obrađuje oko 30 orali zemlje.- Ovog sam kupio 2006. godine na kredit, no budući da je bio u švicarcima, potrudio sam se brzo ga otplatiti. Iza toga kupio sam još jedan, ali manji. Priznajem, bio sam skeptičan i mislio sam da s ovim neću moći obrađivati bregovite predjele, no pokazalo se da je sigurniji od malih traktora – kazao nam je Petar Jadek.

Sjecište triju župa

I uzgajivač krava, poznat po prvim mljekomatima u županiji, Željko Mladić iz Zlatara, došao je sa svojim Lamborghinijem od 110 konjskih snaga.Oni koji pak proizvode samo za svoje potrebe kažu da su za zagorske prilike najbolji traktori jačine do 65 konja.Na Strugači, mjestu koje je sjecište triju župa: Mača, Mihovljana, Orehovice i Svetog Križa Začretja, svoje su proizvode prezentirali i proizvođači i iz bjelovarskog Hittnera i Agroklasa, a misu su služili bivši mihovljanski župnik Marijan Piska, orehovički župnik Ivica Šestak i svećenik u miru Josip Komorčec Pepek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije