Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Revizori o Piškornici: otpada je znatno manje od predviđenog

Piskornica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
25.11.2014.
u 14:00

Revizori napominju i da još nije poznato koliko će stajati obrada otpada

Državna se revizija u nedavno objavljenom dokumentu pod nazivom “Izvješće o objavljenoj reviziji: Gospodarenje otpadom na području Koprivničko-križevačke županije” dohvatila i strateškog državnog projekta gradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Piškornici kod Koprivnice i dala je nekoliko krucijalnih primjedaba.

Sve manje i manje

“Predviđeni kapacitet postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada je 150.000 tona. Količina skupljenog otpada na području četiriju županija sjeverozapadne Hrvatske u 2012. je iznosila 101.380 tona. Za očekivati je da bi se količina otpada u narednim godinama trebala smanjivati (...) te je upitna iskorištenost kapaciteta predloženih postojenja.” - pišu državni revizori i predlažu da se “preispita” iskorištenost kapaciteta budući da je količina otpada “značajno manja” od predviđenog kapaciteta postrojenja.

Druga primjedba odnosi se na notornu činjenicu da do dan-danas nije uopće poznata cijena koju će građani plaćati za zbrinjavanje otpada nakon što proradi postrojenje na Piškornici.

Rokovi ‘probijeni’

“Državni ured za reviziju predlaže zaključiti dodatke Sporazumu o namjeri zbrinjavanja otpada u regionalnom centru za gospodarenje otpadom (to su sporazumi koje je Piškornica d.o.o. sklopila s jedinicama lokalne uprave, op. a.), kojim će se utvrditi cijena zbrinjavanja otpada...” - piše u revizijskome dokumentu.

Treća bitna stvar na koju upozoravaju revizori je ta da zapravo nije poznato koliko će točno stajati gradnja regionalnog centra za otpad na Piškornici.

“Procijenjena vrijednost u skladu s izrađenom dokumentacijom je 760 milijuna kuna. (...) Studija izvedivosti iz 2010., na temelju koje je procijenjena vrijednost investicije, nije postigla potrebnu kvalitetu, radi čega je u tijeku javna nabava za studiju izvedivosti. (...) Ukoliko nova studija izvedivosti utvrdi da su neka tehnološka rješenja bolja od dosad izrađenih, bit će potrebno provesti postupak izmjene lokacijske dozvole. Stvarna vrijednost projekta bit će poznata nakon provođenja natječaja, koji je, prema obrascima, planirano objaviti u listopadu 2014., potpisivanje ugovora planirano je u ožujku 2015., a izgradnja planirana je do listopada 2017.” - pišu revizori i svjedoče da su ti rokovi već “probijeni”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije