Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Renesansni festival i bez potpore Ministarstva turizma - raste

Renesansni festival
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/9
01.09.2014.
u 10:03

Volonteri su tjednima gradili srednjovjekovni grad u koji je došlo 35 viteških skupina iz Češke, Njemačke, Italije, Mađarske, Poljske...

Osam je godina Renesansni festival u Koprivnici rastao malo-pomalo, i u ponudi i u broju posjetitelja, da bi za vikenda, u devetom izdanju, preskočio tri stepenice.

Noćni napad

Brojni volonteri tjednima su gradili i ograđivali područje negdašnjih jugoistočnih koprivničkih bedema kako bi izgradili pravi srednjovjekovni gradić i omogućili gostima da zakorače nekoliko stoljeća u prošlost.

Primijetio je to i predsjednik Ivo Josipović, koji je nakon stanke od godinu dana ponovno došao na festival te rekao kako je očito da se sada već radi o velikoj europskoj manifestaciji.

U dvodnevnom programu sudjelovalo je 35 viteških skupina, od čega više stranih nego domaćih - iz Slovačke, Češke, Poljske, Njemačke, Italije, Mađarske i Slovenije.Uobičajene pirotehnike nije nedostajalo, uključujući noćni napad na grad kojemu je kralj Ludovik II. Anžuvinac netom prije udijelio povelju slobodnog kraljevskog grada.

Turnir

U organizaciji Reda Srebrnog zmaja i uz pokroviteljstvo Večernjeg lista u subotu je održan viteški turnir u gađanju lukom i strijelom, na kojemu su prva mjesta osvojili Tomislav Rašković, Marko Mohr i Stjepan Marinković. Pobjednik je dobio srednjovjekovni štit i tromjesečnu pretplatu na Vojnu povijest.

Šteta što iznimnost koprivničke manifestacije još ne prepoznaje Ministarstvo turizma, pa je financijski ne podupire.

Ključne riječi

Komentara 6

JA
james49
11:08 01.09.2014.

I bolje im je da ne primaju nikakve službene potpore. Samo bi morali ugostiti bulumentu iz ministarstva.

ZB
zbuniceva
11:32 01.09.2014.

Imam neki osjećaj da je u strukturi troškova/financiranja tih viteških zabava totalno dominantan državni proračun i lokalne uprave i samouprave. Ili ak hoćete onak seljački porezni obveznici i gradjani. Bilo bi lijepo da sam u krivu.

RE
reciklaža
09:08 02.09.2014.

Svaka pohvala svima koji su organizirali i posjetili ovu manifestaciju. Trebalo je puno truda da se u 8 godina postojanja dođe do ove razine koja je sada i prerasla naše koprivničke okvire. Zamjerka je samo na osobu sa mikrofonom koja već pomalo iritira sve prisutne. Što se tiče lokalnih političara i ovako ih na festivalu i u prošetanciji niko više niti ne doživljava kao nešto posebno, a tako je i bolje, pa tako neka i ostane. U svakom slučaju puno bolje, kvalitetnije i poučnije nego djeliti s našim novcima graha i palačinke nama samima i slikati se na veliko , a kiselo i da nema uha nekima bi osmjeh bio oko glave ( ko neka ogromna javna kuhinja). ne treba biti jalan i kako pojedinci svim silama pokušavaju umanjiti nečij trud. Ovo je super i treba dobro razmisliti o najavama da bi se produživalo trajanje na dva vikenda. Hm možda bi se razvuklo ko susjedni Špancirfest. Ljudi glave skupa i dobro razmislite o idućoj godini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije