Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Pušu neki novi vjetrovi, Grad braniteljima dao puno veći značaj

vojarna
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/11
01.10.2014.
u 10:00

Svečano obilježena 23. obljetnica preuzimanja vojarne i Dan koprivničkih branitelja. Održan prvi mimohod branitelja od vojarne do Zrinskog trga

U podravskoj metropoli jučer je svečano obilježena 23. obljetnica preuzimanja vojarne “Ban Krsto Frankopan” i Dan koprivničkih branitelja. Prvi put održan je i mimohod od bivše vojarne do Zrinskog trga, gdje je Počasno-zaštitna bojna Glavnog stožera Oružanih snaga RH održala prikaz ceremonijalno-počasnih aktivnosti. Sudjelovalo je 200-tinjak branitelja i obitelji (stradalih) branitelja.

Istina o ratu

- Mimohod mora ući u tradiciju. Mislim da je red da se branitelji pokažu i da ih naši sugrađani, pogotovo mladi i djeca, vide. Da mogu od svojih roditelja kasnije saznati što su oni bili i što su radili, a ne da nam neke udruge poput Documente objavljuju svoje istine o Domovinskom ratu. Ako to ne budemo mi radili, neće ni bilo tko drugi - rekao je Nikola Gregur, predsjednik ratnog Kriznog štaba.

Milan Jurić, umirovljeni pukovnik HV-a, naglasio je da je preuzimanje vojarne prošlo mirno, bez ispaljenog metka. Prisjetio se napora koji su uložili u osposobljavanje brojne teške tehnike poput topova i tenkova.

- Tim naoružanjem i opremom opremili smo dobar dio Hrvatske. Od Vukovara, Osijeka, Valpova, čak i Varaždina, preko Zagreba i Karlovca pa sve do Sinja i tako dalje - kazao je on, sa sjetom govorivši i o koprivničko-križevačkoj 117. brigadi HV-a.

- Brigada je časno obavila svoj zadatak. Koliko znam, nismo imali nikakvih ‘svinjarija’, da bi se nekoga moglo prozivati za neke zločine, čega je na žalost u ratu bilo - istaknuo je Jurić.

General Markač

Svečanoj sjednici, na kojoj su pročitana 124 imena smrtno stradalih branitelja i dvojice nestalih, prisustvovao je i general Mladen Markač. Zaradio je dugotrajan i snažan pljesak.

U Koprivnici se nedavno puno prašine podiglo oko braniteljskog spomenika. Gotovo da je propao rad Koordinacije branitelja, pravog jedinstva nije bilo, ali stvari kao da su se s mrtve točke ipak pokrenule osnivanjem Odbora za branitelje Grada Koprivnice, savjetodavnog tijela Gradskog vijeća.

- S obzirom da je prvi put, zadovoljan sam odazivom branitelja. Ideja je bila da se mimohodom približimo građanima. Grad nam je puno izašao u susret, posebno predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek, i nadamo se da će takav način obilježavanja postati tradicija - rekao je predsjednik Odbora za branitelje Ivica Jurenec iz Udruge Specijalne policije Ban.

Komentara 4

RE
reciklaža
13:11 02.10.2014.

Glavno da njihov predhodnik u gradu ne bira sredstva i otpušta branitelje i dragovoljce iz firme.

Avatar pretorijanac
pretorijanac
23:57 01.10.2014.

Vidi se da su napokon istinski koprivnički branitelji uzeli stvar u svoje ruke nakon dosadašnje vrlo loše i neučinkovite tkzv koordinacije udruga i odradili ovaj vrhunski braniteljski događaj. Bravo!

DU
Deleted user
11:01 06.10.2014.

Kad se branila Hrvatska, ljudi su imali vjeru, snagu i jedinstvo. Pored branitelja i cijelo gospodarstvo grada Koprivnice je dalo veliki dopirnos domovisnskom ratu (hrana, oruzje, medicinska pomoc, zbrinjavanje izbjegica itd.). Hvala svima koji su prolili krv za Hrvatsku u vjeri za bolje sutra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije