Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI TABOR

Predaja o Veronici Desinićkoj u Registru kulturnih dobara RH

TABOR
Foto: Mladen Mandić
1/2
16.09.2014.
u 16:00


Predstavili su se vitezovi, renesansni plesači i svirači, ali i žongleri s vatrom

I proteklog vikenda u zagorskom srednjovjekovnom Dvoru Veliki Tabor održane su viteške srednjovjekovne svečanosti. Pred kraljem Sigismundom i kraljicom Barbarom, vitezovi su se borili za čast svojih odabranica.U glazbenom dijelu programa posjetiteljima se predstavila grupa Celtic Fantasy s renesansnim plesovima Plesne družbe Veronika Desinićka. Osobito oduševljenje i velikih i malih posjetitelja izazvao je performans žonglera s vatrom - u Street art predstavi “Oda ludosti”. Svojim nastupom istaknule su se i polaznice Glazbene škole iz Pregrade - Flautine pod vodstvom prof. Gorane Šragalj.

Kuburaši i oružnici

Mali vitezovi iz PŠ Vinagora uključili su se u muzejske radionice i izradili svoje krune te pogledali lutkarsku predstavu Legenda o Veronici Desinićkoj. I ovog puta nastupili su Desinićki kuburaši i Taborgradski oružnici. Unatoč vremenskim neprilikama prethodnog tjedna, subota u Velikom Taboru bila je ipak vrlo dobro posjećena. Više od petstotinjak posjetitelja uživalo je u srednjovjekovnoj čaroliji koja se nastavlja i sljedeće subote.

Oživljavanje baštine

Kako je rekla voditeljica Velikog Tabora Nadica Jagarćec, ovim rujanskim svečanostima kroz suradnju s lokalnom zajednicom oživljavaju i njeguju baštinu, te se popularizira i promovira kulturno dobro “Predaja o Veronici Desinićkoj. Predaja o Veronici, rješenjem Ministarstva kulture, utvrđeno je da ima svojstvo kulturnog dobra, te da se upisuje u Registar kulturnih dobara RH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije