Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVRIJEME

Voda potopila ceste i ušla u kuće diljem Zagorja, u Koprivnici grom udario u kuću!

gori kuća
Foto: Pixsell
1/29
14.08.2014.
u 19:20

U Varaždinskoj županiji proglašeno je redovno stanje obrane od poplave na rijeci Bednji, a u Međimurju došlo do problema s Trnavom i njezinim pritocima.

S poplavama se zbog nevremena praćenog jakom kišom, koja neprestano pada od srijede navečer, cijeli dan se bore u mnogim dijelovima Zagorja

Voda je tijekom poslijepodnevnih sati ušla i u prostorije skladišta plina Crodux u Svetom Križu Začretju u Krapinsko-zagorskoj županiji i vatrogasci se trenutno bore da voda ne napravi veću štetu. Kritična situacija je i u Čretu te u Dubravi Zabočkoj gdje je voda ušla u nekoliko obiteljskih kuća. Kako nam je rekao zapovjednik zagorske Vatrogasne zajednice Marijan Lovrenčić, od 2 sata ujutro do 16 sati, vatrogasci su imali ukupno 75 vatrogasnih intervencija u kojima su sudjelovale dvije profesionalne vatrogasne postrojbe i 20-ak dobrovoljnih vatrogasnih društava. 

Najkritičnija situacija je, rekao je Lovrenčić, na području grada Krapine te u općinama Sveti Križ Začretje i Krapinske Toplice. Voda je ušla i u skladište poduzeća Termi Tuhelj u Tuheljskim Toplicama. U Županijskom centru za zaštitu i spašavanje u Krapini rekli su nam kako su trenutno za promet zatvorene ceste Švaljkovec - Donja Šemnica, Žutnica - Đurmanec, Krapinske Toplice - Tuheljske Toplice, Selno- Jalšje, Sveti Križ Začretje - Donja Pačetina te Mihaljekov Jarek - Jazvine. Nešto poslije 15 sati kiša je u Zagorju prestala te se očekuje normalizacija prometa. Rijeke Sutla i Krapina se nisu izlile i zasad su pod kontrolom. 

'Mom ocu Franji voda je ušla u kuću, morali smo dizati sav namještaj'

U Donjoj Šemnici kod Krapine ranije danas je zatvorena nedavno obnovljena državna cesta D-35, od kružnog toka u Švaljkovcu. Mnogim je građanima voda ušla u dvorišta, a nekima i u kuće.  

- Mom ocu Franji voda je ušla u kuću, morali smo dizati sav namještaj, parket je poplavljen. Spašavamo što se spasiti da, pumpamo vodu iz dvorišta, a žene su je čak kantama izbacivale iz dvorišta. Kokoši, piliće i zečeve također smo dizali na gornji kat staje, već su plivali - rekao nam je Viktor Petrečija, čija je kuća od kružnog toka u Švaljkovcu udaljena stotinjak metara. I nekoliko kilometara dalje voda se probila u kuće mještana. Željko Macan iz Donje Šemnice tvrdi da dio krivice leži i u ljudskom faktoru.  

- Već smo jednom imali poplavu u studenom prošle godine. Naime, prilikom obnove prometnice, Hrvatske ceste su napravile novi most preko nje i postavili su cijevi promjera jednog metra, pa su oborinske vode nesmetano odlazile. Međutim, onda je mjesni odbor zatrpao te cijevi u proljeće prošle godine, radi 20 metara ugibališta uz cestu, te je došlo do poplave u studenom. Intervenirali smo tada odmah i pozvali bager, koji je iščupao cijevi premalog promjera (40 centimetara), koje je također postavio MO, ali ni tada nije bilo dobro sanirano jer su postavljene cijevi od 70 centimetara promjera. Jednostavno, zbog cijevi premalih promjera, na koji se nadovezuju one koje je postavio HC se začepljuje most i mi opet imamo poplavu - objasnio je Macan.  

U Koprivnici grom udario u kuću

Strašan prizor u Koprivnici, u gusto naseljenom kvartu. Prema svjedočanstvima susjeda, grom je oko podneva udario u kuću u Goričkoj na broju 31 i prouzročio požar u potkrovlju. Nastala je prava buktinja, a kako je u tom kvartu kuća do kuće prava je sreća što se požar nije proširio. Članovi koprivničkoga JVP-a na požarište su izašli s tri navalna vozila i autoljestvama te su iskusili velike probleme.

Naime, potkrovlje je obloženo brodskim podom i staklenom vunom te se snažno rasplamsalo. No uspjeli su ugasiti požar, u kojem je izgorjelo potkrovlje, no donji je dio kuće ostao gotovo netaknut, osim što je u njega ušla veća količina vode. No, smatraju, mogao bi biti pogodan za privremeni smještaj do obnove kuće. I vatrogasci kažu da su od susjeda čuli kako je požar izazvao grom.

- Nestalo je struje u kvartu, mnogi su uređaji sprženi, a požar je skoro sigurno izazvao grom. Iako, nije bilo mnogo gromova, možda tek nekoliko. Ali ovaj je pogodio baš to potkrovlje - ispričao nam je jedan od okupljenih susjeda.

Na tom kućnom broju obitelj je Baričić, a kako doznajemo na godišnjem su odmoru, na gazda se ubrzano vraća te bi trebao stići već u kasnim popodnevnim satima. Navodno je riječ o Nediljku Baričiću, bivšem direktoru sektora tržišta Hrvatske.

Članovi DVD-a Sveti Križ Začretje su  hitnom intervencijom iz potopljenog automobila spašavali vozača koji je zapeo u podvožnjaku nedaleko od Roses Fashion Outleta te su zatim pristupili izvlačenju automobila iz vodom potopljenog podvožnjaka. Tijekom dana gradili su se zečji nasipi da se obrane kuće na području Švaljkovca.  

Inače, poplavljene su bile i podrumske prostorije Termi Tuhelj, te obiteljske kuće u Rakovcu, Radoboju, Štuparju, Klokovcu, Krapinskim Toplicama, Cerju Jesenskom,Đurmancu, Maclju, Maloj Erpenji, Lepajcima, Lukovčaku, Stubičkoj Slatini, Škarićevom, Svetom Križu Začretju, Gubaševom, Vrtnjakovcu, Gornjoj Pačetini, Tuheljskim Toplicama, Žutnici, Čretu, Stubičkim Toplicama i Mihaljekovom Jarku. 

Komentara 4

Avatar Getrib
Getrib
22:55 14.08.2014.

Do kada će malo jača kiša s vjetrom biti udarne vijesti i proglašavanja elementarnih nepogoda zbog "poplava" koje su uzrok neodržavani odvodni kanali.

MN
mnemnosine
19:41 14.08.2014.

Potrazite na webu sta govori general NATO -a Fabio Mini o klimatskom ratu, o potresima, tsunami, poplavama, susama i manipulaciji klime. Otvoreno govori o ''klimatskoj bombi'' za masovno unistenje.

DU
Deleted user
08:29 15.08.2014.

trebalo bi povisiti naknade za slivne vode ,a i stanoing ode u stecaj treba osmislit novi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije