Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Politika postavlja šefove javnih tvrtki, agencija i ustanova

Koprivnica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
08.01.2015.
u 10:00

Europska komisija od Hrvatske traži da ukine praksu političkih imenovanja čelnika javnih tvrtki, ali i članova njihovih nadzornih odbora

Uskoro će se predstavnici Europske komisije sastati s našim dužnosnicima, a jedna od važnijih tema razgovora, kako su najavili mediji, bit će postavljanje i imenovanje uprava i nadzornih odbora u javnim poduzećima.

Upravna vijeća

Upućeni kažu kako će izaslanstvo europske vlade zatražiti da se u Hrvatskoj prestane s praksom političkih imenovanja kako čelnika javnih tvrtki, tako i članova nadzornih odbora. Tim povodom proanalizirali smo kakva je na tom polju situacija u Koprivničko-križevačkoj županiji i u županijskome sjedištu Koprivnici, a prikupili smo podatke ne samo za poduzeća u gradskom i županijskom (su)vlasništvu, nego i za javne ustanove i agencije.

Kad su ustanove u pitanju, u većini se za ravnatelje provode javni natječaji, kako je to, recimo, u koprivničkim školama, vrtiću, muzeju, knjižnici, u županijskoj turističkoj zajednici, upravi za ceste, zavodima za javno zdravstvo i hitnu medicinu, u domu za starije i nemoćne osobe, u domu zdravlja, ustanovi za zaštićene dijelove prirode ili u zavodu za prostorno uređenje.

Međutim, u stvarnosti čak i provođenje javnih natječaja ne anulira politička imenovanja ravnatelja zbog toga što o njima odlučuju upravna vijeća ili školski odbori, a njihovi se članovi uglavnom postavljaju političkom odlukom većine na vlasti, tako da natječaji u praksi služe samo kao smokvin list.

I dok je sada već bivši šef koprivničke bolnice, SDP-ov gradski vijećnik, odabran na javnom natječaju, njegovu nasljednicu, također SDP-ovu gradsku vijećnicu, imenovala je izravno Vlada jer je bolnica u sancijskom postupku i natječaja nije ni bilo.

Kriterij

I ta epizoda pokazuje da politika u praksi ima ključnu riječ, kakva god teorija bila.

Kad su posrijedi javne tvrtke i agencije, to se i ne pokušava sakriti. Izuzev koprivničkog Komunalca, u kojemu se šef uprave formalno bira na natječaju, ali pod posrednom kontrolom gradonačelnice, u drugima se šefovi postavljaju izravnim imenovanjima.

Tako je u Piškornici d.o.o. Koprivničkom poduzetniku d.o.o., Kampusu d.o.o., tvrtki Media uni d.o.o., Agenciji za društveno poticanu stanogradnju, Regionalnoj energetskoj agenciji Sjever, Razvojnoj agenciji Sjever-DAN te Razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja.

Bez obzira na to vodila li poduzeća projekte od 100 milijuna eura (Piškornica) ili držala sveučilišne dopusnice (Media uni), njihovi šefovi moraju zadovoljiti samo jedan kriterij. Politički.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar tkozna
tkozna
16:11 11.01.2015.

A Maksića u Županiji. Istina on je sa županom iz Krizevaca i slucajno iz iste stranke. Gle slucajnosti, nakon sto ga je sud RH otjerao u roku odmah primlejn je od istog Župana na isto radno mjesto, t ne može biti slučajno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije