Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE PAMTI SE

Poplavljen i dio Križevaca. Pogledajte zračne snimke izlivenih potoka

Poplava Križevci
Foto: Oko sokolovo
1/6
22.10.2014.
u 17:05

Jake oborine, 54 litre po kvadratu u sat i pol, dovele su do izlijevanja svih potoka u Križevcima, poplavljena su dvorišta, oranice, gospodarski objekti, a voda je "okupirala" i dio objekta trgovačkoga centra KTC, koji je morao biti zatvoren

U vodi gotovo do koljena probudio se jutros i dio građana Križevaca, zbog nevremena i jakih oborina izazvanih ciklonom Antonela, koja je pogodila cijelu Hrvatsku.

Izlio se potok Koruška, pa je razina vode mjestimice dosezala i više od pola metra – poplavljeni su podrumi, dvorišta obiteljskih kuća. Zračne fotografije snimljene bespilotnom letjelicom, objavljene na Facebooku na stranici Oko sokolovo, otkrivaju mutan smeđi tok po cestama i oranicama, oko kuća i zgrada, scene kakve u Križevcima nisu viđene desetljećima. Građani će tek sa spuštanjem vode moći procijeniti i posljedice nevremena.

Štete su i u poduzetničkoj zoni u Ulici Nikole Tesle, gdje su mnoge tvrtke i pogoni. Posebno je pogođen trgovački centar KTC, koji ove subote obilježava 20 godina postojanja, velikom feštom... Voda je u dijelu objekta s kućnim potrepštinama i tehnikom dosezala i više od pola metra.

Foto: Oko sokolovo

– Kad smo ujutro otvorili, još nije bilo ništa, ali voda je odjednom počela nadirati oko 9.30, nezaustavljivo, sve do razine druge police. Morali smo zatvoriti taj dio centra i skloniti kupce. Dok se voda ne povuče, a nadamo se da će to biti uskoro, ne možemo procijeniti razmjere štete – objašnjava Melanija Zorko, direktorica marketinga KTC-a.

Dogradonačelnik Križevaca Tomislav Katanović ističe da su sami poduzeli mjere obrane i zaštite, s obzirom na to da, navodi, ni od Hrvatskih voda ni od Centra 112 nisu dobili najave da bi moglo biti poplave.

– Sami smo izašli na teren, već sinoć vatrogasci su imali intervencije, koje su nastavljene i danas. Digli smo sve snage, i DVD-ove, i civilnu zaštitu u pripravnosti, no toliki opseg vode nismo mogli zaustaviti ni spriječiti – objašnjava Katanović, otkrivajući da su se u samo sat i pol izlili svi vodotoci i potoci – Koruška, Glogovnica, Vrtlin, Črnec.

– U kratko vrijeme pale su čak 54 litre kiše po četvornom metru – dodaje dogradonačelnik podatak kakav zacijelo ne pamte mnogi Križevčani. Zbog toga su poduzete izvanredne mjere zaštite od poplave, a stanje na terenu križevački stožer za zaštitu i spašavanje pratit će neprestano.

>>Hrvatsku zahvatilo nevrijeme, poplavljene ceste u više županija, u Gorskom kotaru snijeg

Komentara 1

BB
bozo boric
18:07 22.10.2014.

.. sve su to hrvatske vode

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije