Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PERMAKULTURNI TEČAJ USKORO U VARAŽDINU

'Permakultura je prljava rabota, treba zasukati rukave i raditi'

permakultura
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
18.04.2014.
u 14:30

Varaždinci su za permakulturaša Ivana Gregova imali brojna pitanja. Neki od njegovih odgovora, poput podatka da se permakultura protivi oranju, iznenadili su ih...

U Varaždinu će se sredinom svibnja prvi puta održati 10-dnevni permakulturni tečaj. Tim je povodom jučer u Varaždin došao Ivan Gregov iz zagrebačkog Ureda za permakulturu koji je Varaždincima na besplatnom uvodnom predavanju pojasnio što je zapravo permakultura i što ona nudi.

U Županijskoj palači skupilo se 40-ak znatiželjnika koji su za Gregova imali brojna pitanja.

Brojna pitanja

Kako najbolje pripremiti zemlju, ima li smisla permakultura u gradu, što znači održivo graditeljstvo... Neki od njegovih odgovora, poput podatka da se permakultura protivi oranju, iznenadili su prisutne.

- Stvar je u tome da živi organizmi koji žive u tom tankom prvom sloju zemlje, a koji zemlju čine plodnom, ugibaju 30 sekundi nakon što su izloženi sunčevoj svjetlosti. Protivimo se prevrtanju zemlje, jer želimo očuvati taj sloj zemlje živim na prirodan način – kazao je Gregov, objasnivši kako postoje druge, permakulturne tehnike koje zemlju čine rahlom kao da je preorana.

- Neke stvari poput oranja, prihvaćam zdravo za gotovo, ali to što sam čuo na predavanju zvuči logično i što je najbolje iziskuje manje vremena i energije – kazao je jedan zadovoljan posjetitelj, koji kaže da će svakako i kod kuće iskušate neke tehnike obrade zemlje o kojima je čuo na predavanju.

- Važno je shvatiti zapravo da permakultura ne nudi instant rješenja. To je prljava rabota, treba zasukati rukave i raditi – kazao je Gregov.

Kao vožnja na biciklu

Istaknuo je da iako permakulturu ljudi često povezuju s organskim vrtlarstvom, ona se ipak trudi otići korak dalje.

- Permakultura se trudi dati odgovore na sva pitanja vezano za održivo življenje, od stanovanja do upravljanja energijom, graditeljstva, upravljanja vodom, a naravno i uzgoja hrane. Gotovih rješenja nema, a radi o setu principa koji se mogu primijeniti na niz različitih situacija, od vrta i polja do balkona. Prvi permakulturni tečaj u Varaždinu na kojem se te tehniku mogu i naučiti, počinje 16. svibnja, a zainteresirani se mogu javiti na uredpk@gmail.com – objasnio je Gregov uz zaključak kako je permakultura kao vožnja na biciklu - ravnoteža nije zadana, već se prilagođava ovisno o terenu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije