Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJOPRIVREDA

Ove godine u Zagorju stotinjak OPG-ova manje

TOMURAD
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
24.10.2014.
u 12:04

Osim što je loša godina i teška situacija, zatvaranjima je doprinio i zakon po kojem nezaposleni nositelji trebaju plaćati sve doprinose

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u odnosu na prošlu godinu u Krapinsko - zagorskoj županije registrirano je stotinjak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava manje. Dok ih je u prošloj godini u ovo doba bilo 8941, ove godine njihov se broj smanjio na 8844. Usput, prema istom izvoru površina oranica povećana je za oko 500 hektara, a smanjena je površina plastenika na oranicama.

Primjerno gospodarstvo

Obitelj Tomurad iz Marije Bistrice svoje obiteljsko - poljoprivredno gospodarstvo pokrenula je prije dvadeset godina, a najveći ‘krivac’ bila je majka Viktorija, inače diplomirana agronomka. Počelo se sa cvijećem, a danas osim njega u čak šest plastenika odnosno na 2250 četvornih metara osim cvijeća proizvode i voće i povrće te božićna drvca. Kako su sinovi krenuli roditeljskim stopama, danas je nositelj OPG-a sin Hrvoje.- Već sam 16 godina u tome, a proizvode prodajemo kod kuće ili na sajmovima. Mi smo, slažem se uspjeli, ali slažem se da je sve teže. Ova godina lošija je od prošle, a razlog su i vremenske prilike i nedostatak novca - kazao nam je Hrvoje Tomurad. No, njegovo iskustvo kaže da spomenuto nije osnovni razlog smanjenja broja OPG-ova u Krapinsko - zagorskoj županiji, već je to Zakon. Naime, objasnio je, svi nositelji OPG-ova koji nisu zaposleni moraju plaćati doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, a to, kaže Hrvoje, teško koji OPG može podnijeti.- Mislim da će se i u budućnosti sve teže opstati na tržištu, a osobito ako se ne promijeni Zakon o fondovima - tvrdi Hrvoje.

Ukupna gospodarstva

Prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, lani je u Krapinsko - zagorskoj županiji bilo ukupno 9149, a ove godine ima 9031 poljoprivredno gospodarstvo. Osim već spomenutih OPG-ova i oranica vidljivo je i da za 300 hektara ove godine manja površina pod livadama, ali je manja i pod pašnjacima i vinogradima. Prošle godine pod vinogradima bio je 835,21 hektar, a ove je godine 779,77 hektara. Za razliku od vinograda, povećana je površina pod voćnjacima i to za 50 hektara. Prema tipologiji obiteljskih gospodarstava, manje je i onih koji su registrirani kao obrti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije