Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marija Bistrica

Održano 13. vozočašće jahača i konjskih zaprega, na konjima se provozali Jakovina i Bandić

vozočašće
Foto: Alen Brodar/Zagorje International
1/20
23.08.2015.
u 12:41

Ministar Jakovina na lipicancu predvodio kolonu jahača, za njim se u kočiji dovezao i Milan Bandić

Vozočašće konjskih zaprega i jahača, 13. po redu, ove je godine okupilo više od 200 jahača i oko 120 konjskih zaprega, koji su prema tradiciji koja datira iz 1911. godine, krenuli iz Zlatar Bistrice u Mariju Bistricu, gdje ih je na Trgu pape Ivana Pavla II. oduševljeno dočekalo i pozdravilo okupljeno mnoštvo. 

Na čelu kolone, na lipicancu iz đakovačke Državne ergele, dojahao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, dok se za njim, u kočiji predsjednika Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, Mirka Majseca, u društvu zagorskog župana Željka Kolara, dovezao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

- Radi se o manifestaciji koja iz godine u godinu raste i prerasta granice Hrvatske. Povijest, kultura, tradicija i ljubav prema ovim plemenitim životinjama povezuje ove ljude i to stvarno treba doživjeti. Nije mi prvi puta da sam na vozočašću, a sigurno nije ni zadnji, uistinu sam uživao, rekao je ministar Jakovina, osvrnuvši se pritom i na stanje u konjogojstvu. Rekao je kako su mjere pokrenute kroz program ruralnog razvoja te sustav potpora naišle na jako dobar odaziv kod konjogojaca te je broj konja u Hrvatskoj, u odnosu na prijašnje godine, u pozitivi.

Vozočašćem je bio oduševljen i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je bio rado viđena osoba na marijabistričkom Trgu te su ga mnogi zaustavljali kako bi se s njime fotografirali.
- Drago mi je da sam ovdje sa zagorskim prijateljima, lijepo je vidjeti tisuće razdraganih i sretnih ljudi. Sretni su ovdje domaćini načelnici općina, Žarko Miholić iz Zlatar Bistrice i Josip Milički iz Marije Bistrice te župan Kolar, ali najzaslužniji za ovo je moj prijatelj Mirko Majsec kojem od srca čestitam- rekao je Bandić.

Inače, vozočašće iz Zlatar Bistrice u Mariju Bistricu je međunarodna manifestacija, koju tradicionalno prve nedjelje poslije Velike Gospe organizira Županijska udruga uzgajivača konja Krapina. Uz domaćine i ostale zagorske konjogojske udruge, sudjelovali su i uzgajivači konja iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije te s područja cijele Hrvatske. Nakon prolaska središnjim marijabistričkim Trgom, uputili su se na blagoslov u Crkvu na otvorenom, gdje je pred više tisuća hodočasnika služena i sveta misa, koju je predvodio biskup, Mons. Vlado Košić

>>Rekordan broj zaprega i jahača na 12. vozočašću

>>Jahači i konjske zaprege u dugoj koloni gotovo spojili dvije Bistrice

Komentara 1

DA
darwil
15:20 30.01.2016.

Zar taj Košić dolazi na najsvetije mjesto koje imamo,bojim se da i tamo ne posije mržnju,djeluje na podijeljenosti društva . Marija Bistrica je dosada bila lišena politikansko popovskih domoljubnih zanovjetanja,no bojim se za ubuduće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije