Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rade na crno?

Odijevanje pokojnika u Općoj bolnici Zabok 150 kuna. A račun?

lijes
Pixsell
13.02.2013.
u 11:45

Pogrebnik je obitelji rekao da donesu odjeću u kojoj će pokojnik biti pokopan i da je, uz 150 kuna, predaju čovjeku na Odjelu patologije. Račun nisu dobili

Već nekoliko čitatelja javilo nam se da patolozi u Općoj bolnici Zabok naplaćuju odijevanje pokojnika 150 kuna, a da pritom ne izdaju nikakav račun. - To sam shvatio tek kada je prošla sva ta zbrka oko pogreba i sto drugih stvari koje su ti u tom trenutku na pameti. Zar je to način, da se ljude u trenutku kada su zbunjeni, shrvani od boli ili jednostavno zaokupljeni nekim drugim stvarima vezanim uz organizaciju pogreba tako iskoristi, pita se jedan od čitatelja. Smatra kako bi, kao što se dobije za sve druge stavke vezane za organizaciju i realizaciju pogreba, i za to trebao dobiti račun.

 Fina zarada sa strane

 - Kako račun nisam dobio, to znači da si netko u bolnici taj novac sprema u džep, odnosno da ‘fuša’. Zamislite, ako u bolnici dnevno umre dvoje ljudi, mjesečno se tako može zaraditi između sedam i deset tisuća kuna. To je fini novac zarađen na tuđoj boli i neznanju - zaključio je naš izvor. Drugi čitatelj pak je rekao da su ga na patologiji, nakon što je predao odjeću za oblačenje pokojnika, upitali hoće li otvarati lijes ili ne.

- Nije mi jasno zašto bi to njima trebalo biti važno ako će ga obući. Ja sam rekao da neću otvarati lijes, pa se pitam jesu li ga onda uopće obukli - razmišlja čitatelj, pojasnivši da je, kada je došao po tijelo pokojnika, u bolnici preuzeo odjeću u kojoj je ovaj došao kao pacijent, a da mu je pogrebnik rekao da uzme odjeću u kojoj će pokojnik biti pokopan i da plati čovjeku na odjelu patologije 150 kuna da ga obuče. - Ne znam da li je to bio patolog ili ne, ali bio je sam na Odjelu i bio je obučen u bijelo, tako da je sigurno djelatnik bolnice - zaključio je.

 Nemaju saznanja

Te tvrdnje provjerili smo i u bolnici, gdje su nam rekli da nemaju saznanja o slučajevima koje navode čitatelji Večernjeg lista te izražavaju svoje žaljenje ukoliko se oni pokažu istinitim. Inzistirali smo da nam kažu nešto više o tome, jer činjenica je da netko u bolnici oblači pokojnike i sigurno je da ih ne stavljaju gole u lijes (barem tako želimo vjerovati op.a.) te to naplaćuje obitelji kada dođu po njih.

 - U sistematizaciji radnih mjesta, odnosno Pravilniku o radu OB Zabok ne postoji radno mjesto u čijem opisu je navedena priprema preminule osobe za prijevoz. Iz navedenog proizlazi da OB Zabok nije nadležna za spomenute poslove pa iste niti ne naplaćuje. Još jednom želimo istaknuti da Opća bolnica Zabok nema saznanja o slučajevima koje navode čitatelji Večernjeg lista te izražava svoje žaljenje ukoliko se oni pokažu istinitim. Ne isključujemo mogućnost da se radi o nesavjesnom ponašanju pojedinca što ćemo utvrditi putem službenog postupka utvrđivanja odgovornosti koji je pokrenut odmah po Vašem upitu, a o čijem rezultatu ćete biti pravovremeno obaviješteni, stoji u drugom priopćenju koje potpisuje ravnatelj, dr. Švajger . Kako je moguće da Uprava bolnice ne zna da se u njihovoj ustanovi odijevaju pokojnici, ako već ne zna da se to naplaćuje, pitanje je koje zasad ostaje visjeti u zraku.     

Komentara 19

CR
crocro
08:59 16.02.2013.

Pozdravljam sve poštovane Zagorke i Zagorce. Slažem sa sa onima koji tvrde da je slično i u drugim bolnicama. No, ovdje su stvari jasne. Nakon što osoba premine u bolnici, odlazi na odjel patologije tj. u mrtvačnicu. Prema izjavi odgovornih osoba, bolnica nema sistematizirano radno mjesto u čijem bi opisu poslova bilo i oblačenje pokojnika i stavljanje u lijes. Dakle, svi očekuju da preminuli bude obučen i postavljen u lijes prije transporta na određenu lokaciju. Ali tko će obući pokojnika ako bolnica od nikoga to ne traži. Pa normalno je da u svakoj bolnici ima koji su to spremni učiniti za naknadu ili netko tko će doći iz vana i obući pokojnika. I sada mi očekujemo nekakav račun odštampan na fiskalnoj blagajni. Ja osobno nikada ne bi pitao za račun ako bi pokojnik bio uredno obučen u odjeću koja je dostavljena. Za koliko novaca bi vi obukli pokojnika? Drugo je pitanje zašto bolnica nema osobu kojoj u opisu poslova ne piše i oblačenje pokojnika, pa da to u takvim okolnostima bude službena radnja koja će stajati na posebnom računu i predan stranci na naplatu. Pozdrav lijepom Zagorju i nemojte biti jalni na takvu zaradu.

OB
-obrisani-
12:46 13.02.2013.

Ako ćemo pravo ,,, mrtvaca je izuzetno teško oblaćiti, moraju biti 2 djelatnika i 150 kuna za tu namjenu je simbolićan iznos. Slažem se : kome je 150 kuna previše : neka sam oblaći svojeg mrtvaca

FI
filjo1234
12:27 13.02.2013.

onda si ga sami oblačite ak hočete malo je šašava situacija ali onak... dal bi i više da se ne mučiš s tim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije