Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobili su čast

Od sedam zagorskih gradova samo dva nisu proglašavala počasne građane

Kosor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
11.07.2014.
u 12:00

Najviše počasnih građana ima u Krapini i Pregradi, a samo Zabok i Klanjec do sada nisu nikome iskazali tu čast

Bivša predsjednica Vlade RH, Jadranka Kosor, prva je i jedina počasna građanka Grada Zlatara. Gradsko vijeće prihvatilo je takvu odluku nakon što je taj Grad, koji se našao u velikim financijskim dubiozama i situaciji kad svi zaposleni koji su na plaći gradskog proračuna nekoliko mjeseci nisu dobili plaće, a problema je već bilo i s funkcioniranjem dječjeg vrtića, ali i isključenja struje i drugih energenata zbog neplaćanja režijskih troškova, Vlada odobrila pomoć. Jadranka Kosor kao premijerka Gradu Zlataru pomogla je dva puta, jednom s 4,5 milijuna i jednom s 1,4 milijuna kuna. Jednog počasnog građanina i to akademika Vlatka Pavletića imao je i Grad Oroslavje, a 2006. godine počasnim građaninom Grada Donja Stubica proglašen je Ivan Jarnjak. Gradovi Zabok i Klanjec nisu do sada proglasili nijednog počasnog građanina, ali ih zato Krapina i Pregrada imaju poprilično. Pregrada je tako 1999. te 2002. godine proglasila po troje počasnih građanina, a u godinama između nikoga. Pauza je ponovno bila do 2005. godine kada ih je proglašeno dvoje, 2008. jedan, 2009 dvojicu i 2013. jednog počasnu građanku - dr. sci. Gordanu Bujišić.

Pregradski popis

No, krenimo redom. Prvi počasni građani Pregrade bili su Ivan Jarnjak, Dragutin Zlatko Tuđina i Ivan Lacković Croata, zatim Vladimir Strugar, Šime Ivanjko i Ljilja Vokić. Msgr. Branko Ivanjko i tada doc.dr.sc. Dragan Primorac postali su počasni građani Pregrade 2002. godine, a 2005. tada mr. sci. Božo Biškupić. U 2009. godini proglašeni su vlč. Vinko Gregur i prim.mr.sc. Marcel Majsec. Iz ovog popisa lako bi se moglo zaključiti kako su počasni građani pregrade uglavnom bili ljudi koji su imali veze sa zdravstvom i školstvom te ljude bliske vlasti, što nije čudo jer je tadašnja gradonačelnica bila ravnateljica srednje škole koja je u svom mandatu uvela i neka nova zanimanja, a Pregrada se doista počela razvijati kao školski centar koji sad ima i višu medicinsku školu te učenički dom. - Ne zanima nas tko je iz koje stranke jer sve što je napravljeno - ostalo je i za to svima njima koji su pomogli samo riječi zahvale - kažu Pregrađani. - U posljednjih deset godina nitko nije imenovan počasnim građaninom Grada Krapine, a od dosadašnjih dobitnika tog priznanja neki se ističu iznimnim doprinosom razvoju Grada, a neki malo skromnijem ili gotovo nikakvim - dobili smo opasku iz Grada Krapine u kojem je posljednji počasni građanin proglašen 2003. godine, a to je bio Radimir Čačić.

Vujić uz Čačića

Te iste godine istu je počast dobio i Antun Vujić, a godinu prije Vladimir Strugar. Grad Krapina proglašava počasne građane svoga grada od 2004. godine od kada su redom proglašeni Branko Mikša (1994.), Božo Biškupić (1996.), Stjepan Šturlan (1997.), Vlatko Pavletić (1998.) i Ivan Jarnjak 1999. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije