Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi eko kolodvor u RH bit će u Krapinskim Toplicama

Novi ulaz u ‘zeleno srce’ turističke zone

Krapinske Toplice
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
01.10.2014.
u 12:07

Vlasnik zemljišta i ulagač Antun Presečki, osim za novi kolodvor, zaintigrirao se za zeleni urbanizam, pa se uz objekt planira i šetnica kojom se za nekoliko minuta može doći do centra mjesta

Zeleni urbanizam u zeleno Zagorje ulazi na mala vrata. Prvi konkretni potezi bit će uskoro vidljivi na području Općine Krapinske Toplice. Nakon dugogodišnje turističke stagnacije pokrenuti su atraktivni projekti.

Prometna gužva

Unatoč tome što je u dva zadnja Prostorna plana bila planirana nova lokacija za autobusni kolodvor, ništa se nije promijenilo. Sada Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja naselja Krapinske Toplice sadržavaju i “green concept”. Općina već duži niz godina ima velike probleme što se tiče prometa i parkiranja, a autobusni kolodvor nalazi se u samom centru mjesta pa stručna ekipa autobusnog prijevoznika Presečki grupe radi na ekskluzivnom projektu ‘Zelenog kolodvora’. Načelnik Općine Ernest Svažić, kaže kako mu je iznimno drago što je vlasnik zemljišta i ulagač Antun Presečki prepoznao ideju te okupio tim stručnjaka, koji su prometni elaborat priveli kraju, pa bi tijekom ovog mjeseca projekt budućeg zelenog kolodvora trebao biti prezentiran Općini.

- Osnovna pitanja na koja prometni elaborat treba dati odgovore su prilazi medicinskim i turističkim sadržajima te rješavanje problema parkiranja. Nova lokacija za kolodvor je jako dobra, jer predstavlja novi ulaz u zeleno srce Krapinskih Toplica, gdje je i planiran razvitak turističke zone - ističe načelnik Svažić, dodajući kako se ulagač, osim same potrebe za novim kolodvorom, zaintigrirao za zeleni urbanizam, pa će to u bliskoj budućnosti biti jedinstveni eko kolodvor u Hrvatskoj. Uz objekt planira se i šetnica kojom se za nekoliko minuta može doći do centra mjesta.

Uređuju povijesnu aleju

- Na ovom dijelu, odnosno, novom ulazu u Krapinske Toplice radi se i na uređenju povijesne aleje, a cijeli taj južni dio namijenjen je za turističko - rekreacijske sadržaje, a projekt ide na EU fond za turizam - kaže načelnik Ernest Svažić. U sklopu toga riješit će se i parkiranje turističkih autobusa.

- Svrha je da se mi kao Općina znamo prezentirati kao turističko mjesto koje zna na raspolagati sa svojim resursima - ističe načelnik.

Veoma važnu ulogu u urbanističkoj priči ima arhitektica Mladenka Dabac. U ovom slučaju radi se o autorskom regionalnom pilot projektu “Green Concept - zeleno Zagorje destinacija zdravlja”, sa ukupno sedam projekata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije