Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Ni maksimalni prirez neće biti dovoljan da zapuni sve rupe

Kontejner
Foto: Ilustracija: Hrvoje Jelavić/Pixsell
02.09.2014.
u 10:00

Neslužbene procjene govore o manjku od 20 milijuna kuna u 2015. godini

Najnovije najave iz krugova bliskih Banskim dvorima govore da Vlada neće čekati Novu godinu kako bi provela poreznu mini-reformu te smanjenjem nekih stopa poreza na dohodak smanjila i proračunske prihode jedinica lokalne uprave.

Projekcija

Koprivnička vlast najavila je, pak, otvaranje javne rasprave o tome hoće li te prihode nadoknaditi uvođenjem prireza ili rezanjem “nekih povlastica” koje uživaju građani. U ovome trenutku konkretne podloge za javnu raspravu još nema jer nije poznat točan iznos bez kojega bi Koprivnica mogla ostati nakon porezne reforme.

Prema neslužbenim kalkulacijama, to bi moglo iznositi i oko deset posto poreznih prihoda, a oni bi se ove godine mogli kretati oko 60 milijuna kuna od planiranih 68 milijuna kuna. Ne promijeni li se ništa, to bi značilo da Koprivnica nakon Lalovčeve reforme može računati na samo oko 54 milijuna kuna prihoda od poreza na dohodak na godišnjoj razini.

Posljedice po ovogodišnji proračun neće biti toliko strašne, ali proračun za 2015. godinu morat će biti znatno niži od 147-milijunske projekcije.

Pravo pitanje

Budući da su planirani porezni prihodi oko 67 milijuna kuna, a realno je da se uprihodi samo 54 milijuna, već je samo tu rupa od 13 milijuna kuna. Usto, otvoreno je pitanje financiranja koprivničkog centra Sveučilišta Sjever na razini od oko sedam milijuna kuna godišnje.

Očekujući da će uspjeti od sljedeće godine prebaciti financiranje sveučilišta na državna pleća, gradska vlast taj novac nije uvrstila među planirane rashode u 2015. godini. A pribroje li se oni poreznoj rupi, nedostajat će najmanje 20 milijuna kuna u idućoj godini.

Odreže li gradska vlast i maksimalnu stopu prireza od 15 posto, na poreznim prihodima od 54 posto uprihodovat će tek oko osam milijuna kuna. Niti polovicu potrebnog iznosa.

I zato možda pravo pitanje za najavljenu javnu raspravu i nije uvesti prirez ili ne, nego što sve, uz njegovo uvođenje, valja rezati.

Ključne riječi

Komentara 4

RE
reciklaža
11:31 02.09.2014.

Da da, desetak godina med i mljeko, a poslije toga potop. Da imaju muda onda bi javno rekli zašto je to tako i ko je kriv, ovak će se vezati sva ta prića na aktualnu trenutnu gradsku vlast, pa ako im to imponira i ako im tako paše, onda vjerojatno tako i bude, ako već nije. Svakoga od nas u životu neko pamti po dobrome, neko po lošem, pa neka si misle po ćemu će se njih pamtiti i zbog ćega ( iliti koga?).

Avatar Peterančan
Peterančan
14:10 02.09.2014.

Na izvanrednoj sjednici gradskog vijeća donesena je odluka da se na svim javnim površinama postave table sa tekstom: "Mole se građani da u kontejnere ulaze jedan po jedan"!

Avatar tkozna
tkozna
23:28 04.09.2014.

što radi odgovorni poslodavac kada je priliv novaca nedostatan. Naravno smanjuje troškove i racionalizira radnu snagu. Koliko pročelnika ima savjetnke a ovi pak svoje pomoćnike i referente. Ma dajte d o s t a dosta je razbacivanja ostaviti u općiniini samo neophodno a ostale uključiti preko zavoda za zapošljavanje da se zaposle i doprinose boljitku grada. Eto ja to tako vidim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije