Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnički Renesansni festival

Gubavci: Dođite, nećemo vas zaraziti... ili, možda ipak hoćemo...

Gubavci
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
25.08.2014.
u 10:15

Ne da nas se djeca boje, nego ne mogu spavati zbog nas. Klinci koji shvate da smo normalni ispod maski ne puštaju nas - kaže gubavac Pero

Dođite, nećemo vas zaraziti... ili, možda ipak hoćemo, pa ćete nam uvijek iznova dolaziti i to u sve većem broju jer ćete i vi zaraziti druge - riječi su to koprivničkih gubavaca uoči još jednog Renesansnog festivala, koji će se održati od 28. do 31. kolovoza na gradskim bedemima.

Velika popularnost

Koprivnički gubavci opakom bolešću zarazili su se prije tri godine. Šuška se da ih je zarazio koprivnički kapetan i šef gradske Turističke zajednice Renato Labazan. Tada ni slutili nisu da će privlačiti toliko pažnju brojnih posjetitelja koprivničke manifestacije.

- Ne da nas se djeca boje, nego ne mogu spavati zbog nas. Problem su klinci koji nakon nekog vremena shvate da smo sasvim normalni ljudi ispod maski pa nas više ne puštaju na miru - govori Zdenko Perošić, u svijetu gubavaca poznatiji kao Pero.

Guba ne bira

Nedavno je s kolegom Nenadom Pekićem i čelnicima koprivničke Turističke zajednice potegnuo do Splita kako bi predstavili svoj kraj i festival. Izazvali su pomutnju među turistima, bili su neviđena atrakcija. Od bljeskova fotoaparata, priznaju, još se nisu oporavili.

- Nama nije bila namjera raditi komediju od te bolesti, ali ponekad upravo tako ispadne. Jasno je da mi ne prikazujemo život gubavaca kakav je nekad bio. U prošlim vremenima ta bolest nije bila samo vizualno teška, nego i duhovno. Mi pazimo da nas ne napusti pozitivni duh - dodaje Pero.

Svijet danas strepi zbog smrtonosnog virusa ebole, nadovezao se Nenad, pa je njihova uloga još zanimljivija.

- Gubavci su nekad bili izolirani, a i danas je tako s onima koji boluju od ebole. Mi samo podsjećamo kako se odnosilo prema bolesnim ljudima - rekao je on.

Poznato je da guba nikad nije birala društvene slojeve, nije napadala samo siromašne. Renesansni festival ipak bira. Bira i poziva samo one željne vrhunskog doživljaja i sjajnog provoda.

Komentara 1

Avatar pretorijanac
pretorijanac
18:46 26.08.2014.

"Pero gubavac" je i bez ove renesanse ružan i opasan lik..... klinci kada ga vide plaču!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije