Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studenti varaždinskog FOI-a

Naša mobilna aplikacija možda će spasiti vaš život

krv
Foto: Marko Jurinec/ PIXSELL
26.11.2014.
u 08:15

Studenti su osmislili okvir za povezivanje darivatelja krvi i institucija. Bolnica može na mobitel odaslati poruku svima koji imaju krvnu grupu koje je ponestalo, a doznat će odmah i jesu li na redu za novo davanje

U bolnici je upravo uzmanjkalo krvi grupe AB+. Umjesto da krenu u mukotrpno telefoniranje ili pokušaje da putem javnih glasila dopru do darivatelja, administrator s nekoliko klikova mišem obaviještava sve koji imaju AB+ te je prošlo dovoljno vremena od njihova prošlog davanja. Darivatelji dobivaju obavijest o nestašici krvne grupe AB+ na svoj mobilni uređaj, kao i informaciju gdje je najbliža institucija u kojoj mogu dati potrebnu krv te možda i spasiti nečiji život.Osnovne su to značajke web i mobilne aplikacije Kap života koju je izradio četveročlani tim s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike.

Izrađivali je 24 sata

Studenti pete godine iz tima noobs freestyle - Krunoslav Domić, Tomislav Jelčić i Armin Vrević, pojačani brucošem Igorom Rinkovcem - izradili su je na prvom natjecanju Ready, steady, code! te osvojili pobjedničkih 10 tisuća kuna. Aplikaciju su izrađivali punih 24 sata, bez odmora, od subote u 10 sati, do nedjelje u 10 sati, kao i ostalih osam timova koji su se natjecali na istu temu. Ali freestyleri s FOI-a, uz pomoć mentora-dizajnera Jaše Zelmanovića, bili su najbolji.

- Naša aplikacija može povezati donore i institucije, u slučaju nestašice može spasiti nečiji život. U biti je riječ o dvije aplikacije. Prva je desktop rješenje za web administratora u instituciji koja treba, ili prikuplja krv. Jednostavnim potezom odašilje “push notification” ciljanoj skupini. A korisnici, donatori, pak imaju aplikaciju na mobilnom uređaju. Osim što dobivaju ciljane obavijesti kad uzmanjka krvi, mogu stalno pratiti sve svoje donacije, vidjeti kad i gdje opet mogu donirati, popuniti upitnik i doznati jesu li u tom trenu pogodni donatori... Svakom donacijom korisnik prima određena postignuća te ih sustav potiče na doniranje, kao i one koji još nisu donatori da to postanu - objašnjavaju članovi pobjedničkog tima. Za izradu su imali malo vremena, no kažu da njihovo rješenje uz malo volje i truda bez problema može u upotrebu, bude li zainteresiranih. Iznad svega, ono je open source - besplatno!

Hard-core zadatak

- Ideja je bila plemenita, a zadatak hard-core i nisu ga svi uspjeli riješiti. Ali smo zato dobili pravo rješenje primjenjivo u praksi. Jer, Hrvatska je pri dnu doniranja krvi u Europi. Nadam se da će ga dečki imati volje doraditi i njime obogatiti zajednicu - objašnjava asistent Boris Tomaš, glavni organizator natjecanja s FOI-a. A natjecanje su priredili zajedno s tvrtkom Asseco SEE, kao što to često i rade, s ciljem povezivanja akademske zajednice i realnog sektora.

Komentara 1

ŽU
žuna
09:12 26.11.2014.

dečki, kapa dolje,naklon do poda!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije