Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZNE ČELNICIMA

Načelnik Marko Kos kažnjen s osam, a Dragutin Ulama s dvije tisuće kuna

ulama
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
28.08.2014.
u 11:55

Na prekršajne sudove pozivaju se svi koji su zakasnili s isplatom novca za izbornu promidžbu, a novčano se kažnjavaju jedinice lokalne samouprave i njihovi čelnici

Većina zagorskih gradonačelnika i načelnika bila je na saslušanju u Općinskom državnom odvjetništvu, a zatim su pozvani ili će tek biti pozvani kod sudaca za prekršaje gdje će njima osobno te Općinama i Gradovima kojima su na čelu biti, ako već nisu, izrečene novčane kazne. Naime, na naša tri prekršajna suda zbog nepoštivanja Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe nalazi se čak 48 optužnih prijedloga. Primjerice, Prekršajni sud u Zlataru je zaprimio ukupno 16 predmeta iz spomenutog Zakona od kojih su u dva donijete presude, dok je u ostalih 14 predmeta rješavanje u tijeku.

Kasnili nekoliko dana

Naime, temeljem spomenutog Zakona, jedinice lokalne samouprave dužne su u roku od 60 dana od dana objave konačnih rezultata izbora isplatiti naknadu troškova izborne promidžbe sudionicima izbora. Općina Sv. Križ Začretje zbog neisplate sveg novca u tom roku kažnjena je novčanom kaznom od tisuću kuna, a općinski načelnik Marko Kos s osam tisuća kuna. - Sve isplate su izvršene u propisanom zakonskom roku od 60 dana, osim našoj koaliciji, što je izvršeno pet dana izvan propisanog roka - kaže načelnik Kos, objasnivši da je isplata kasnila jer nije bilo novca u općinskom proračunu, odnosno, jer su se morale podmirivati druge tekuće obveze Općine. Ta je Općina iz proračuna trebala isplatiti ukupno 58.120,00 kuna, a izvan roka je uplaćeno deset tisuća. Marko Kos sada je uložio žalbu jer se s odlukom ne slaže. Dragutin Ulama, načelnik Kumrovca osobno treba platiti dvije, a njegova Općina šest tisuća kuna. - Ukupno smo po tom Zakonu trebali platiti 16.000 kuna, ali smo se dogovorili da ćemo novac isplatiti kad ga bude, jer su prioritetnije plaće, vrtić i režije. Kasnili smo 30 dana. Ja ću svoju kaznu platiti kad dobijem plaću, a Općina može platiti u tri obroka - kaže načelnik Ulama ne buneći se previše.

Još na čekanju

Načelnik Konjščine Mirko Krznar čeka rješenje, a isplata u ovoj Općini, nešto više od 20 tisuća kuna, kasnila 20 dana.- Pa da smo isplatili najprije novac sebi, a onda tek vrtiću, ljudi bi s pravom rekli da smo lopovi - komentirao je Mirko Krznar. Načelnik Marije Bistrice još nije pozvan sucu za prekršaje. - Moji su umjesto nakon prvog kruga, 60 dana računali nakon drugog kruga - objašnjava kašnjenje načelnik Milički koji čeka poziv na sud.

Komentara 2

VE
vezana
12:37 28.08.2014.

Daleko veće uštede bi bile da se ukine ovaj besmisleni zakon, financirajte si sami promidžbu gospodo kandidati...treba vas tužiti kaj ste nanijeli štetu općini na uštrb mojih uplata raznih poreza i doprinosa. Razmilit ću, možda vas i privatno tužim za namjerni propust u poslovanju kao odgovorne osobe.

DH
dalibor.hren
12:16 10.07.2020.

Ak se netko kandidira, nek se i financira!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije