Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADOBOJ

Na vidjelo će izaći tajne jedanaest prapovijesnih grobova

Radoboj
Foto: Silva Videk
1/3
27.08.2014.
u 12:25

Ovo vrijedno arheološko nalazište otkriveno je 1850. godine, a rezultati su objavljivani u Beču

Prapovijesno groblje u Radoboju, koje će se krajem rujna revizijski iskapati, bit će početak priče o stvaranju Arheološkog parka Strahinjčica, prvog takve vrste u Krapinsko - zagorskoj županiji.

Značajan razlog

Općina Radoboj i Krapinsko – zagorska županija zajednički će sufinancirati taj projekt, iskapanja će trajati dva tjedna, a provodit će ih članovi Centra za primijenjenu arheologiju, neprofitne organizacije iz Krapinskih Toplica u kojoj su mladi ljudi svih struka, a predvodi ih Davor Špoljar, magistar arheologije i doktorski kandidat na Sveučilištu u Ljubljani. Razlog je doista značajan jer, kako kaže magistar Špoljar, rijetko tko zna da se u Zagorju, točnije kod Radoboja, nalazi prvo otkriveno i iskopavano arheološko nalazište u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. - Riječ je o prapovijesnom groblju, odnosno o nekropoli pod zemljanim tumulima Podstenje, koja se nalazi na sjevernim padinama Plata kod Radoboja. Ovo vrijedno arheološko nalazište koje se sastoji od jedanaest grobnih humaka otkriveno je davne 1850. godine, a iskopavali su ga Mijat Sabljar, Jakob Franjo Tkalec i Emanuel von Graffenried između 1850. i 1860. Da je riječ o izuzetnom nalazištu govori i podatak da su rezultati iskopavanja odmah objavljivani u izdanjima Austrijske akademije znanosti u Beču, koja je djelomično i financirala iskopavanja. No, njima su tumuli samo djelomično istraženi, pod grobnim humcima su pronađeni spaljeni ostaci pokojnika te vrijedni arheološki nalazi: perle od staklene paste i jantara, željezne sjekire, željezne karike, komadi željezne rudače, glačani kameni predmeti te mnoštvo keramičkog posuđa. Na temelju analogija nalazi iz Podstenja datiraju u kasnu fazu starijeg željeznog doba odnosno halštata, tj. u razdoblje između 550. i 450. g. pr. Kr. - kaže arheolog Špoljar. Početak iskopavanja planira se nakon ishođenja potrebnih dozvola.

Uzorci za daljnje analize

- Revizijskim iskopavanjima planiraju se istražiti detalji pokopavanja pokojnika, ustanoviti moguće grobne strukture i način pokopavanja te prikupiti mogući preostali arheološki nalazi i uzorci za daljnje analize. Potencijalni arheološki nalazi planiraju se pohraniti, a djelomično i trajno izložiti u Zavičajnoj zbirci u Radoboju, čije je uređenje pred završetkom. Po završetku iskopavanja pristupit će se rekonstrukciji tumula, a slični radovi planiraju se u budućnosti provoditi i na susjednim prapovijesnim visinskim naseljima, na Hajdinem zernu i Platu, čime bi se ovaj kompleks prapovijesnih nalazišta tijekom sljedećih nekoliko godina djelomično istražio i uredio u vidu Arheološkog parka Strahinjščica, prvog takve vrste u Krapinsko - zagorskoj županiji – kaže arheolog Špoljar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije