Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krapinski festival

Na pozornici ozbiljni, a iza nje pjevaju, zabavljaju se i uživaju

Festival
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/9
15.09.2014.
u 16:18

Dok je publika uživala u izvedbama, pratili smo što rade brojni izvođači dok čekaju nastup

- Kada bi uzeli u obzir duže razdoblje, ima razlike u festivalima nekad i danas. Sad su pjesme ‘modernije zapakirane’ i ide se jednom modernijem tipu popevki, ali je i dalje sačuvana ona ista tradicija - kazao nam je Nenad Kukvačec iz Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, koji je i autor brojnih pjesama izvođenih na Krapinskom festivalu. S njim, kao i brojnim drugim izvođačima, družili smo se iza pozornice, gdje je on brinuo o tome da se izvođači na vrijeme pripreme za ulazak na scenu.

Pokoji gemišt

Tradicija pjevanja u garderobama, narodnih nošnji, pokojeg gemišta i zabavljanja je ostala, a u narodnim nošnjama nisu bile jedino Singrlice. Obukle su se po imenu popevke “Coprnice”, ali Zagorke su im zamjerile jer je odjeća zagorskih coprnica ipak bila drugačija. S druge strane pozornice doznali smo i kako to da je uz Roberta Marekovića nastupio folklorni plesni par, Lucija Mlakar i Dario Tomek, inače članovi KUD-a Zabok koji su pobijedili na natjecanju plesnih parova “Drmeš da”, a koji su i ovaj put plesali koreografiju Senke Jurina.

- Nikola Kristić je primijetio plesače, a kako nas oboje vežu Stubičke Toplice, mene zbog vođenja folklora, a njega kao mjesto u kojem živi, brzo je došlo do suradnje - kaže Senka Jurina.

Nikola Kristić, jedan od autora, dodao je da je i njegova popevka malo drugačija jer ima elemente raznih glazbenih stilova, ali i zagorski izričaj.

‘Manji sam seljak’

Željku Krušlinu Kruški su Željan Klašterka i njegova majka krivi što je on s Tomislavom Golubanom debitirao ove godine u Krapini.

- Napisali su prekrasnu baladu koja vuče na blues, a to je varijanta koja se još nije pojavljivala na festivalima. Kad sam čuo pjesmu, doslovno sam se naježio. Ovo bi mogla biti jedna od zagorskih ‘himni’- rekao nam je Kruška, koji po ocu ima korijene u Donjoj Plemenšćini, a u narodnoj nošnji je, smijao se, ‘manji seljak nego što je mislil’. Tomislav Goluban zbog profesionalizma Kruške bio je siguran da će sve dobro proći, a tako je i bilo. Simpatične cure iz Kirjalesa bile su bez treme jer im je to bio već treći nastup. Brinulo ih je samo što se moraju ustati rano jer su jučer na Danu općine Sveti Križ Začretje pjevale hrvatsku himnu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije