Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prostata

Muškarci nerado govore o problemima u „onim“ dijelovima

lančić (1)
Lj. Risek
02.03.2012.
u 12:50

U muškoj populaciji rak prostate na visokom je drugom mjestu kancerogenih oboljenja, odmah iza raka pluća, odnosno, bronha i traheje

– Dok većina žena odlazak ginekologu prihvaća kao dio uobičajene zdravstvene kulture, muškarci nerado čak i razgovaraju o „problematici“ u „onim“ dijelovima, a odlazak urologu prava im je muka. Međutim, kad je riječ o raku prostate, koji je u muškoj populaciji na visokom drugom mjestu kancerogenih oboljenja (odmah iza raka pluća, odnosno, traheje i bronha), muškarci bi se morali početi puno odgovornije ponašati prema svom zdravlju – izjavila je dr. Franciska Lančić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u povodu početka provedbe projekta ranog otkrivanja raka prostate u Varaždinskoj županiji.

Riječ je o projektu koji se, u suradnji s Ministarstvom zdravlja, prošlih dana počeo provoditi u ordinacijama u Varaždinskoj i Ličko-senjskoj županiji. Akcija je zapravo počela još u listopadu lani, pripremom softvera, nabavom materijala i edukacijom zdravstvenog osoblja, a sada su na preglede u ordinacije obiteljske medicine pozvani svi muškarci u dobi od 50 do 70 godina.  Za razliku od drugih sličnih projekata (rak debelog crijeva, rak dojke), muškarcima za preglede ne stižu pozivi na kućnu adresu. Dakle, oni se sami trebaju javiti svom obiteljskom liječniku i zatražiti preventivni pregled.

– Prvo će popuniti upitnik, a nakon toga trebaju izvaditi krv radi određivanja vrijednosti PSA (prostata specifičnog antigensa). Nakon uvida u upitnik, krvne nalaze i obavljen digitorektalni pregled, liječnik će procijeniti treba li pacijent dalju obradu ili će ga naručiti na kontrolu za godinu dana – poručuje dr. Lančić. Najbolje bi bilo da na pregled dođu muškarci – bez ikakvih smetnji. Jer, ako i imaju nekih smetnji, to ne mora odmah značiti da je u pitanju rak prostate!

 – Možda se radi o upali mokraćne cijevi ili upali prostate, jer rak prostate sporo se razvija i često je bez simptoma, naročito u početku bolesti. No, ako muškarac otežano mokri, trpi bolove u preponama ili primijeti krv u mokraći ili u sjemenoj tekućini, to su svakako simptomi koje treba ozbiljno shvatiti – kaže dr. F. Lančić i dodaje da će se taj projekt provoditi iduće četiri godine.

U našoj županiji broj novootkrivenih bolesnika u prošlih desetak godina i više je nego udvostručen (s 37 bolesnika na 100.000 stanovnika 2000. godine, skočio je na 83 otkrivenih bolesnika 2009. godine), a to treba zahvaliti i projektu ranog otkrivanja raka prostate što ga je 2007. sama provela Varaždinska županija.

– Želimo otkriti što veći broj muškaraca kod kojih je rak u ranom stadiju, jer radikalnim zahvatom moguće je uspostaviti dugotrajnu kontrolu nad bolešću i postići potpuno izlječenje. Što očekujemo? Realno, da će pregled zatražiti 20 posto muškaraca, a od toga broja će ih pola biti podvrgnuto daljoj obradi – zaključila je dr. Franciska Lančić.

Komentara 1

GR
Gospodin.Rex
10:29 19.12.2016.

Od kada obiteljski liječnik obavlja digitorektalni pregled, nije li to posao za urologa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije