Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večeras premijera

Mladi Križevčanin ima 'žicu' za stvaranje filmova

film Žica Zoran Vrabec
Foto: ''
1/7
20.09.2014.
u 13:19

U Klubu kulture u Križevcima u 21 sat prikazuje se debitantski film mladog režisera Zorana Vrabeca. - Htio sam prikazati obiteljsku dramu i objasniti zašto dolazi do tragedija - objašnjava Vrabec radnju svoga kratkometražnog prvijenca Žica

Gledamo vijesti - eksplozija u Centru za socijalnu skrb. Sljedeći kadar - čovjek se diže iz kreveta, diže telefonsku slušalicu, vidimo dalje i ženu i dječaka. To mu je bivša obitelj, Danijel samo želi čuti sina Luku, no bivša mu supruga Kristina dozvoljava samo minutu razgovora, taman kad se dečkić tati pohvalio uspjehom u školi....

Sadržaj je to filma Žica, Zorana Vrabeca (25), čija je premijera večeras u 21 sat u Klubu kulture u Križevcima. Mladi križevački filmski entuzijast ovim je debijem htio opisati obiteljsku dramu i poslijerazvodnu traumu.

Foto: ''

- Uvijek me zanimalo zašto dolazi do tragedija, zašto je netko nekoga piknuo nožem, bacio bombu - kaže Vrabec i dodaje da je Žica, koja je simbol i veze, ali i njena pucanja, njegova verzija i pokušaj objašnjenja takvih postupaka (u ovom kratkometražnom filmu od 10.41 minutu junak baci eksploziv), da se možda, veli, i pronikne u um počinitelja i ne gleda ga se samo kao negativca.

Film je Vrabec snimao dva dana, od 6 ujutro do 20 sati, čemu je prethodilo višemjesečno razvijanje ideje, pisanje scenarija. Isprva je bio samo jedan glumac Saša Huzjak (Danijel), no na probama je uveden i ženski lik Nina Rašidović (Kristina) te Zoranov brat Mihael Vrabec kao Luka, redom naturščici. Režiser će s posebnim ponosom istaknuti da je sve napravljeno s minimalnim privatnim budžetom, te da je sve, od ideje do "soundtracka" i produkcije, "made in Križevci".

Foto: ''

Žicu je već prijavio na skorašnji Zagreb film festival, kao i na festivale u Francuskoj i Koreji, no Vrabecu je, prije filmskog rada, velika želja i edukacija - upisati Filmsku akademiju u Pragu, koju su pohađali Lordan Zafranović i Rajko Grlić, kojemu je pomagao na filmu Neka ostane među nama.

- To mi je bila velika škola i važno iskustvo, ništa ne ide bez učenja, čitanje knjiga je važna baza. Imam još nekoliko napisanih scenarija, ali ne žurim, idem korak po korak - zaključuje križevački režiser, pred kojim je zasigurno još puno dobrih scena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije