Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Spremačica Marija: Posao u domu puno mi znači, želim biti korisna

starački dom
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/4
27.11.2014.
u 14:00

U Domu za starije i nemoćne u Koprivnici na šest mjeseci zaposleno je 11 osoba s invaliditetom. Mjesečna plaća će im biti 2300 kuna neto

Marija Malkoč (49) iz Đurđevca živjela je sa svojom obitelji potpuno normalan život sve do 2007. godine kada je oboljela od multiple skleroze. Bolest ju je omela, ali ne i svladala. Hrabro se borila za svoje mjesto pod suncem. Nakon što je radila u udruzi oboljelih od multiple skleroze, ovih je dana dobila još jednu priliku za bolji život. Marija je, naime, jedna od 11 osoba s invaliditetom koje su putem javnih radova zaposlene u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe na šest mjeseci.

Njihovo zapošljavanje financira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Vrijednost ovih javnih radova je 240.000 kuna.

Samopouzdanje

– Ovi ljudi posjeduju znanje i vještine, bilo da su ih stekli prethodnim radom ili tijekom školovanja, i cilj je da im se podigne samopouzdanje i omogući stjecanje iskustva. To su teško zapošljive osobe, kojima prijeti socijalna isključenost – kazala je ravnateljica Jadranka Čapalija, predstojnica HZZ-a, područne službe u Križevcima.

Svaka od zaposlenih osoba imat će mjesečnu plaću od 3000 kuna bruto, odnosno 2300 kuna neto.

– Meni je svaki posao novi izazov, nije mi bitna financijska strana. Želim biti korisna. Atmosfera na poslu nam je sjajna, nema ljepšega nego kada na posao ideš bez grča u želucu, s voljom – istaknula je spremačica Marija, zahvalivši se ravnateljici doma Vesni Križan na pruženoj prilici za rad.

– Ovo nam je sedma grupa, ukupno smo dosad imali 57 osoba putem javnih radova. Za sve možemo reći da su bili vrijedni i najteže nam se bilo rastati od njih nakon šest mjeseci. Kod nas ima puno posla i aktivnosti. Naši novi radnici bavit će se redovnim poslovima, družiti se s našim korisnicima, sudjelovati u radnoj terapiji, pripremi hrane, uređenju okoliša... Dvije slabovidne osobe odrađivat će posao na računalima, pomagat će nam oko ozvučenja – kazala je ravnateljica, pohvalivši se da je jedna osoba koja je svojedobno radila kod njih putem javnih radova na kraju ostala i za stalno u domu.

Županija inicijator

Koprivničko-križevačka županija inicijator je javnih radova.

– Radne snage na 270 korisnika doma uvijek nedostaje, uvijek treba više i bolje pružati skrb tim ljudima, a s druge strane i oni su dobili priliku da izađu na tržište rada, budu korisni zajednici i da imaju neke prihode od toga – istaknuo je koprivničko-križevački župan Darko Koren (HSS).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije