Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privremeno rješenje

Makarsko smeće počelo se dovoziti u 550 kilometara udaljeni Varaždin

smeće
Foto: Borna Filic/PIXSELL
02.09.2014.
u 11:25

Ima još odlagališta na koja bismo mogli odvoziti, poput onog u Vrbovskom ili Sinju. Ovo rješenje da ga vozimo u Varaždin trenutno je zapravo najskuplje, ali jedino nam je moguće, kazao je šef Makarskog komunalca

Makarsko smeće od noćas se vozi u 550 kilometara udaljeni Varaždin, odnosno u MBO postrojenje u vlasništvu C.I.O.S.-a u varaždinskom Brezju i to zato što je splitska uprava jučer zatvorila gradsko odlagalište Karepovac za makarski otpad. Potvrdio nam je to šef Makarskog komunalca Čedo Crljen, istaknuvši kako Makarska i dalje traži rješenja za svoje smeće unutar Splitsko-dalmatinske županije.

 Nadamo se da ćemo rješenje i naći jer ako ga ne nađemo, to znači da sustav ne funkcionira. Ta, ne može jedna jedinica lokalne samouprave biti tako izopćena iz sustava i puštena da luta po Hrvatskoj sa svojim smećem – kazao je Crljen, koji smatra da je odgovornost za ovaj problem leži na Splitsko-dalmatinskoj županiji.

 Imamo odličnu suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom, ali svatko treba raditi ono za što je odgovoran i Županija je prema nekom načelnom dogovoru trebala organizirati odlaganje otpada za jedinice lokalne samouprave unutar županije. Mi se nadamo da će to i zaživjeti – kazao je Crljen dodavši da se razmatra još nekoliko opcija za odlaganje makarskog otpada.

Ima još odlagališta na koja bi mogli odvoziti, poput onog u Vrbovskom ili Sinju. Ovo rješenje da ga vozimo u Varaždin trenutno je zapravo najskuplje, ali nam je jedino moguće – kazao je Crljen. Hoće li za Makarane odvoz smeća zbog toga i poskupjeti, još se ne zna, ali moguće je da će se dio troškova morati prebaciti na građane Makarske.

Za kolovoz poskupljenja nema, a za rujan ćemo vidjeti – kazao je Crljen. Inače, Makarani su kontaktirali C.I.O.S još u proljeće kada su imali slične probleme oko odlaganja otpada. Tada su dogovorili obradu otpada po cijeni od 570 kuna po toni.

Tada smo isto vozili smeće u Varaždin i sada smo opet dogovorili isto. Uistinu se nadam da ćemo što manje smeća odvoziti u Varaždin – kazao je Crljen. Makarski gradonačelnik Tonči Bilić nije nam bio dostupan za komentar jer je u Splitu na sastanku vezano upravo za ovu problematiku.
 

Komentara 2

BU
burza
12:04 02.09.2014.

Tko napravi smece neka ga zbrine kod sebe a ne da zagaduje drugu zupaniju oni mlate lovu na turistima a smece salju na sjever Zalosno da se nemogu dalmosi dogovoriti oko smeca ali mogu kad treba pljuvati po kontinentalcima

VE
vezana
08:57 03.09.2014.

Mafija je u Americi još od 50ih u biznisu oko smeća, upravo zbog sortiranja vrijednih sirovina. Povlaštena nacionalna manjina kopala je po smeću od pamtivijeka iz istog razloga, Danas su jedini najbolje stojeći sloj bolesne stvarnosti RH. Zagađivanja nema jerr se ne spaljuje otpad već SORTIRA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije