Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Majka i udruga u svađi zbog novca za malenu Marijetu Bugarin

Valentina Smoljanović
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/4
12.12.2014.
u 10:00

Marijetina majka prijavila udrugu, a u udruzi tvrde da je ona dobivala novac na ruke i trošila ga netransparentno

Valentina Smoljanović, majka 11-godišnje Marijete Bugarin, priopćila je da je protiv Udruge obitelji Volim život i njezine predsjednice Martine Jagačić podnijela prijavu Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje da zlorabi humanitarnu akciju pokrenutu za pomoć koprivničkoj djevojčici koja boluje od Parry-Rombergova sindroma.

Optužila ju je da uzima novac iz donacijskih kutija, da joj ne dozvoljava uvid u listu donacija i ne da joj primjerak potpisane suglasnosti o provedbi humanitarne akcije.

Prepucavanja na internetu

Na Marijetinoj facebook stranici istaknula je kako moli građane da više ne zovu humanitarni broj 060/96-96-96 i ne uplaćuju donacije prije nego istraga nadležnih organa bude završena. Njezina reakcija stigla je nakon što je na facebook profilu udruge Volim život objavljeno da će se donacije putem telefona za Marijetu skupljati još samo do nedjelje 14. prosinca.

U udruzi su još pojasnili da je žiro-račun otvoren u Podravskoj banci za Marijetu otvoren i dalje i uplate će se primati sve dok se ne skupe potrebni novci za operaciju u SAD-u.

Večernji list već nekoliko tjedana zna da postoje problemi i razno razne optužbe oko humanitarne akcije za Marijetu, ali želeći maksimalno zaštititi djevojčicu ustezao se bilo što objaviti. Međutim, nakon što je majka izašla u javnost s time da je podnijela prijavu, odlučili smo javnosti podastrijeti sve okolnosti slučaja nadajući se da u pitanje ipak na kraju neće doći nada u ozdravljenje bolesne djevojčice.

Upravo zbog sumnje da V. Smoljanović zlorabi humanitarnu akciju i novac dobiven na ruke za Marijetu nije uplatila na poseban račun, nego ga je koristila, M. Jagačić ju je, kako kaže, još prije više od dva tjedna prijavila Centru za socijalnu skrb i Uredu državne uprave Koprivničko-križevačke županije.

Institucije moraju reagirati

Iz Centra za socijalnu skrb kazali su nam jučer da su ispitali i M. Jagačić i V. Smoljanović, a obavili su i terenski obilazak Marijetine obitelji. Marijetinu majku, ističu, uputili su da se obrati nadležnom Uredu državne uprave jer je rad udruga u njihovoj nadležnosti. Iz Ureda državne uprave rekli su nam da nisu provodili inspekcijski nadzor nad radom udruge Volim život s obzirom da nemaju bilo kakve indicije da se nenamjenski troše sredstva koja je prikupila svojim radom. Dodali su kako je udruga obvezna voditi evidenciju o prikupljenoj i pruženoj humanitarnoj pomoći te da do kraja siječnja mora podnijeti izvješće o aktivnostima iz prošle godine.

Dražen Laljek, glasnogovornik koprivničke policije, poručio je da oni ne provode aktivnosti oko akcije za Marijetu.

- Sav novac iz donacijskih kutija uplaćivan je na žiro račun. Valentinine optužbe nemaju veze sa zdravim razumom. Za prijavu odvjetništvu nisam znala, ali dapače, nemam se čega bojati. Neka sve istraže. Svih 454.187 kuna je na računu za Marijetu - kazala je jučer ona.

Dodala je da je Valentina dobila svoj primjerak suglasnosti, a da joj izvode iz banke nije davala da ne objavljuje na internetu zbog privatnosti privatnih donatora.

Na pitanje zašto je došlo do njihova razlaza odgovara:

- Kad se prikupilo preko 200.000 kuna Valentina je željela da skinem novac s računa kako bi obnovila stan i platila dugove. Htjela je da se u akciju uključe neki sumnjivi ljudi iz Zagreba, ali ja to nisam dozvolila. Imam puno dokaza. Tu je sve puklo - tvrdi M. Jagačić.

Marijetina majka kaže da joj je zahvalna što je zakotrljala cijelu priču, ali da joj više ne vjeruje. Kako bilo, u cijeloj priči najviše će zapravo nastradati Marijeta, kojoj je jučer pozlilo pa je završila u bolnici.

- Žalosna sam što je do svega toga došlo, očito ništa nismo naučili na primjeru Nore Šitum. Sada je glavni cilj prikupiti svu relevantnu liječničku dokumentaciju, utvrditi datum operacije i poslati Marijetu u SAD - kazala je Helena Hećimović, gradska vijećnica, koja pomaže u komunikaciji s bolnicom u SAD-u.

Komentara 3

BR
Brankoz
18:50 12.12.2014.

Ima i drugi problem, možda i veći, doktor, koji jedini u svijetu vrši te operacije je prevarant, oduzeta mu je licenca u mnogim američkim saveznim državama, i samo smije raditi u Wisconsinu. On tvrdi da u 70% slučajeva može izliječiti tu bolest, i tako daje lažne nade ljudima, a kada se kasnije utvrdi da operacija, osim kozmetičkog izgleda, nije pomogla, onda se tvrdi, vi ste pali u onih 30%. To bi trebalo istražiti, a ne da se Marijeta uzalud mući i da se troši toliko novaca. Zašto ni jedan doktor iz Koprivnice to ne istraži?

ČS
Čuvaj se senjske ruke
19:33 12.12.2014.

Ovakve "novinare" kakve ima KC nema ni Zanzibar. Kuhaju i zakuhaju. Sad će time i jednu poštenu humanitarnu akciju srozati. Bravo "novinari". Tak se to dela.

SB
Sinisa_Bosanac
12:06 12.12.2014.

Ovo je jos jedan dokaz da zdravstveni sustav ne funkcionira jer ako se ima 1,2 milijuna kuna za uredjenje konferencijske sale u HZZO-u ili 96.000 kuna za godisnji servis ministrova auta onda zdravstveni sustav mora imati novac i za ovakve operativne zahvate i to ne smije biti prepusteno humanitarnom skupljanju novca. Mene jako zalosti sve ovo sto se sad dogadja obzirom da sam i sam apelirao na ljude da doniraju novac za Marijetu. Nadam se da ce se utvrditi da nije bilo nikakvih nepravilnosti i da je problem bio u losoj komunikaciji te da ce Marijeta otici u ameriku na operaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije