Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivreda

Ljekovita stevija, jam i batat na bogatim stolovima Varaždinaca

'05.05.2010., Varazdin - Nadica Sinko u svom plasteniku uzgaja flance krumpira batat.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
10.05.2010.
u 16:45

Te su biljke došle iz drugih krajeva, ali ih je bez ikakvih problema moguće uzgajati na našem području- rekla je Nada Šinko

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bernardice Nade Šinko iz Varaždina već se godinama bavi ekološkim uzgojem sezonskog povrća. U proizvodnji ne koriste kemijska sredstva, vode računa o prirodnim ciklusima i ne sade ono što nije prihvatljivo za naše klimatske prilike.

– To je proizvodnja koja traži kompletnog čovjeka i puno strpljivog rada. Ekološkom pristupu priklonili smo se zbog neospornih prednosti takve hrane, jer smo svjesni da se zbog nezdrave prehrane javlja velik broj bolesti. Na žalost, politika to ne prepoznaje. Lokalna vlast ne trudi se proširiti tu ideju, niti takvu proizvodnju stimulirati – kaže N. Šinko. Kako bi proširili ponudu, počeli su uzgajati i neke nove kulture, poput stevije, batata i jama.

– Te su biljke došle iz drugih krajeva, ali ih je, po ispitivanjima Agronomskog fakulteta, bez ikakvih problema moguće uzgajati na našem području. Čak je i preporučljivo, jer, budući da su nove kulture, nemaju prirodnih neprijatelja i još se nisu uspjeli stvoriti uvjeti koji bi ih ugrožavali – ističe N. Šinko. Stevija, batat i jam vrlo su ljekovite namirnice. Pomažu u očuvanju ljudskoga zdravlja, a naročito se preporučuju dijabetičarima. Batat ima vrlo široku primjenu, može se koristiti u kulinarstvu, od juha do deserata, a može se jesti i sirov.

– Uzgoj nije pretjerano kompliciran, iako ima svoje zakonitosti. Kod nas je u primjeni narančasti i crveni batat. Više je korišten i tražen narančasti, koji je slađi. Okusom podsjeća na slatku jabuku ili kuhanu mrkvu.

Ljudi koja ga prvi put koriste često su iznenađeni, jer očekuju okus krumpira. Batat sigurno neće zamijeniti krumpir, ali je činjenica da se njegova uporaba širi – kaže Nada Šinko. Za razliku od batata, za kojeg su potrošači čuli, jam je još dosta nepoznat. Riječ je o biljci koja ima dugačak, sluzav korijen, koristi se kao krumpir, a pomaže očuvanju sluznice želuca.

– Jam može imati korijen dug i do pet metara. Stoga ga uzgajamo u cijevima. Nemamo s njim mnogo iskustva, ali ćemo i na njemu poraditi, kako bismo ga ponudili kupcima – rekla je Nada Šinko.

"Lokalna politika ne trudi se proširiti ideju ekološke proizvodnje, niti je stimulira"

Nada Šinko prije dvije godine proglašena je i najkumicom varaždinskog placa. Svoje proizvode, osim na varaždinskom placu, obitelj Šinko počela je prodavati i na zagrebačkoj tržnici. Njena je klupa na varaždinskoj tržnici nedavno preseljena s prvoga na drugi ulaz, pa su kupci imali dosta problema kako bi je našli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije