Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera 'benkica'

Križevačka vlast rodiljama više ne daje novac na ruke. Boje se za sigurnost dogradonačelnika!

Branko Hrg rodilje
Foto: Grad Križevci
21.08.2014.
u 16:11

U gotovo deset godina Grad je obiteljima koje su dobile dijete novčani dar i druge darove davao izravno, a ne posredstvom računa. Dodijeljeno je ukupno 2,25 milijuna kuna. Na takav način raspodjele pobunila se križevačka oporba, kazneno prijavivši gradsku vlast

Točno je 1860 novorođenčadi iz 1132 obitelji u Križevcima od Grada dobilo novčani dar, od uvođenja te pomoći 1. siječnja 2005. Primili su po 1000 kuna (za prvo i drugo dijete u obitelji), ili tisuću više za svako sljedeće (npr. za 8. ide 7000 kuna).

I sve je do 30. lipnja ove godine, ukupno 2,25 milijuna kuna, išlo roditeljima na ruke, iz ruku sadašnjeg dogradonačelnika Ivana Vuka. Podaci su to koje je gradonačelnik Branko Hrg, šef HSS-a, podastro danas javnosti, kao protuargument na prozivke križevačke oporbe i kaznenu prijavu koju je protiv gradskih otaca podigao šef SDP-a Ivan Majdak, sumnjajući u pronevjeru javnog novca koji se dijeli mimo računa.

Hrg je novinarima govorio sam, pred Vukom i pročelnicima, navodeći da su optužbe oporbe neutemeljene i da oni pogrešno interpretiraju podatke.

– Razlog neposrednog kontakta s građanima je što je lakše zaposleniku Grada otići u ulicu ili selo nego građanima u urede, a kako je velik broj građana u minusu ili blokadi, nastojalo se da im dar za dijete dođe u ruke roditelja kako bi ga mogli koristiti baš za tu namjenu - objasnio je Hrg i najavio da Vuk, kojega je branio da "nikad ne žali sebe, svojeg vremena ni automobila da ode ljudima", to više neće činiti, jer se "time ugrožava njegov život”.

Zato će križevački roditelji ubuduće novac za bebu dobivati na račun (poput ostalih u Hrvatskoj) ili morati doći po nj u upravu. Zaželio je Hrg i da se istraga u, kako je lokalna oporba već naziva, “aferi benkica”, provede, tvrdeći da državna revizija dosad nije imala primjedbi na njihov način darivanja djece.

Oporba je prošloga tjedna reagirala kaznenom prijavom jer nezavisni vijećnik Željko Picig nije mjesecima dobio podatke o utrošenom novcu za rodilje. Javile su se i one, navodeći da im je Vuk, dugo nakon što je donio novac, sada počeo nositi i druge darove, poput benkica za dijete i cvijeća. A nekad se uz to dobivala i butelja vina.

>>Šef HSS-a Branko Hrg kazneno prijavljen zbog rodiljnih naknada

>>Križevačke rodilje ljutite jer Grad novac za bebe daje na ruke

 

Komentara 1

YO
yocko
21:54 21.08.2014.

To sve je trebalo odavno prijaviti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije