Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Pogledajte što je danski kraljevski par ručao na PRC-u

kraljica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/8
24.10.2014.
u 10:10

Danski kraljevski par u Koprivnici je razgledao izložbu naive i posjetio Carlsberg i Hartmann

Nekoliko desetaka Koprivničanca znatiželjno se jučer okupilo kako bi vidjeli danski kraljevski par, Margaretu II. i princa Henrika.

- Moram dobro gledati da znam kako hodati kad budem i ja jednom kraljica - govorila je svojim prijateljicama jedna starija žena.

Kad je kraljevski par stigao u središte Koprivnice građani su pohitali bliže da ih uslikaju. Odoljele nisu ni dvije srednjoškolke koje su čitale Galovića na obližnjoj G točki kraj kioska.

Medijska pompa

Par je pratilo dvadesetak novinara i fotografa, među kojima i sedmero iz danskih medija. Ništa čudno jer kraljica samo dvaput godišnje ide u službene posjete u inozemstvo. Osiguranje je bilo na visokoj razini, policajaca u civilu bilo je na svakom koraku.

Najprije su posjetili gradsku upravu gdje ih je dočekala gradonačelnica Vesna Željeznjak sa suradnicima. Kraljica je popila kavicu, a potom je sa svojim suprugom uživala u izložbi podravskih naivnih umjetnika koje je predstavio ravnatelj koprivničkog muzeja Marijan Špoljar. Jedan od njih, Mijo Kovačić, pozdravio se s parom. Gradonačelnica je kraljevskom paru, uz pomoć prevoditeljice, Koprivnicu predstavila kao grad bicikala, znanja, Šparnih hiža i električnih automobila.

‘Koliko ima alkohola’

Nakon što je vidjela Galeriju Koprivnica, kraljica je obišla pogone Carlsberga i Hartmanna, kompanije u danskom vlasništvu.

U pivovari su ih radnici dočekali mašući zastavicama Danske. Kraljica je razgledala pogon, a poslije je sa svojim princom kušala i pivu koja je napravljena samo za njih - kraljevski Pan. Spada u crvene pive dobivene od mješavine tri vrste slada. Nježne gorčine i blagog karamelastog okusa pivo im se jako svidjelo. Princ je pitao i koliki je postotak alkohola (5,2).

Koprivnički slikar Ivan Andrašić na dar im je dao i svoju sliku s elementima naivne umjetnosti, a koja prikazuje proces proizvodnje piva. U Hartmannu, kao i u Carlsbergu, kraljica je dobila buketić cvijeća. Par je na dar dobio i velika oslikana jaja od papira koja su napravila slijepa djeca pod vodstvom umjetnice Gordane Špoljar Andrašić. Kraljica i princ su se darovima jako razveselili i od srca su zapljeskali.

 

Komentara 6

PC
poshten_chovek225
10:31 24.10.2014.

Tako se putuje svjetom svako putovanje iskoristit za ekonomski rast i dobro svoje zemlje - a ne putovat i raspravljat o tudim problemima i kao da smo tek danas izasli iz sume o 45g- nasi vodeci nesposobnjakovici se vucaraju po po EU sastancima i trla baba lan da joj prode dan kao da su pametni i on ce rjesit svjetsku ekonomsku situaciju ili prirodne promjene kao da nema svjet pametnijih vazno da primaju placu -sramota od nase vlade- ali jos veca od nas samih sto smo ju birali i sto joj to sve dozvoljavamo i ne smenimo je

Avatar Milokliz
Milokliz
13:12 24.10.2014.

Dajte bolje vijest što su ručali ovi što skupljaju flaše i trulo voće po placevima...

NO
novigra
13:04 24.10.2014.

Kraljica je voljela druga Tita

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije