Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Komunalac iduće godine mijenja sustav odvoza otpada i naplate

Smetje
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
16.12.2014.
u 10:00

Odvoz smeća plaćat će se po volumenu, a ne po članu kućanstva

Iduće godine drastično će se promijeniti sustav zbrinjavanja komunalnog otpada u Koprivnici te način plaćanja te usluge.

Čipovi za kante

Uskoro, možda već u siječnju, na snagu bi trebala stupiti Uredba o komunalnom otpadu, koja će, među ostalim, zabraniti lokalnim jedinicama da odvoz otpada naplaćuju drukčije do li po volumenu, što će reći da će Komunalac morati napustiti dosadašnji sustav naplate po članu kućanstva.

Šefica uprave Maja Hleb jučer je najavila neke novosti koje u idućoj godini očekuju Koprivničance. Prva je ta da će se sadašnje zelene kante za miješani otpad opremiti čipovima zahvaljujući kojima će se računalnim sustavom automatski bilježiti kada se kanta prazni u Komunalčevu vozilu.

Drugo, nagodinu će Komunalac podijeliti 11.000 smeđih kanta za biorazgradivi otpad, koje će također biti čipirane. Odvoz će se naplaćivati

Treće, uza sadašnje žute vreće za plastični otpad, profunkcionirat će i skupljanje otpadnog papira putem plavih vreća, koje će također biti podijeljene svim kućanstvima.

- Dok nova uredba ne stupi na snagu, ne možemo u svakoj pojedinosti reći kako će izgledati sustav odvožnje otpada i kolika će biti cijena. Grad ima rok od šest mjeseci nakon stupanja uredbe na snagu da donese odgovarajuće odluke za njezinu provedbu, a potom slijedi još šestomjesečni rok za prilagodbu. Međutim, već i u ovome se trenutku može reći kako će građani imati mnogo veći utjecaj na iznos svog mjesečnog računa no što to imaju danas - kazala je M. Hleb.

Kartice za stanare

Iznos računa prije svega će ovisiti o tome koliko otpada kućanstvo samo izdvaja i zbrinjava besplatno.

Odvoz žutih i budućih plavih vreća bit će besplatan, dok će se naplaćivati odvoz zelenih i budućih smeđih kanta. Građani će sami odlučivati koliko će puta mjesečno dati kante na odvoz, to će bilježiti već spomenuti računalni sustav, a u skladu će s time i plaćati naknadu.

Teoretski je moguće da neko kućanstvo kante na odvoz dade i samo jednom mjesečeno.

Poseban sustav, pak, primijenit će se za odvoz smeća iz zgrada. Stanari će dobiti čipirane kartice i samo s njima moći će odlagati otpad u zajedničke kontejnere. Sustav će bilježiti koliko je puta tko bacio smeće, pa će toliko i platiti.

Ključne riječi

Komentara 3

SV
svan
09:41 17.12.2014.

Evo kamo će otići ovih par kuna koje ćemo dobiti više od nove godine,a ti naivni narode očekuj malo više novca u novčaniku. Čim se pojavi neka naznaka za malo više novca drugi sektor se pobrine odmah da ga uzme.Ne brinu se oni za ekologiju,samo daj novce,sada će te vidjeti vreča sa smečem po šumama i osamama,bravo Komunalac od novog sistema naplata povečali ste divlje deponije.

BR
brunchy2002
10:03 17.12.2014.

Znači stanarima u zgradama (koji normalno nemaju dvorište da cijeli tjedan skupljaju u kantu) naplaćivat će se po otvaranju kontenjera.Inače stanari ako ne žele da im stan smrdi moraju barem jedno dnevno bacati smeće.Baš me zanima koju vi to logiku naplaćivanja imate s novim sustavom,možda jednu kunu po otvoru :DDDD Nisam stanar ali odmah jedan prijedlog za vas koji jeste-nek jedan ujutro otvori i nek ostane otvoren (blokiran) cijeli dan.Ako ništa drugo barem će se stvoriti jedno ili dva radna mjesto u komunalcu,morat će zaposliti nekoga ko će zatvarat kontenjere po gradu ;)

SB
Sinisa_Bosanac
10:33 16.12.2014.

Biti ce zanimljivo hpoce li ovakvim nacinom odvoza otpada kompenzirati dugove bivseg Trg-a?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije