Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUMROVEC

Kinezi donacijom od 60.000 kuna pomažu obnovu Zdenca radosti

zdenac radosti
Foto: Mladen Mandić
1/2
09.11.2013.
u 17:00

Potpuna obnova simbola prijateljstva trebala bi stajati oko 350 tisuća kuna

Kinezi se uvijek rado sjećaju svog velikog prijatelja, najpoznatijeg Kumrovčana - Josipa Broza Tita.

Mozaici sklonjeni

Prilikom mnogobrojnih posjeta kineskog veleposlanika Shen Zhifeia Titovom rodnom Kumrovcu, rodila se i ideja da se Kinezi uključe u projekt obnove kumrovečkog Zdenca radosti, koji je napravljen prije 30-ak godina kao svojevrstan most radosti i prijateljstva svih tadašnjih omladinaca s područja bivše Jugoslavije.

Jučer je predstavnik kineske tvrtke Huawei Richard Shi, uz prisustvo kineskog veleposlanika Shen Zhifeia, kumrovečkom načelniku Dragutinu Ulami darivao 60 tisuća kuna za njegovu obnovu. Taj je spomenik sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća nastao od 450 crteža, odnosno mozaika djece iz svih republika i pokrajina bivše Jugoslavije koje su kasnije umjetnici pretvorili u mozaike od kamenčića. Kako u ratno vrijeme nije bilo ni novca, ali ni političke volje da se on održava, umjetnički mozaici sklonjeni su na sigurno u deponij kumrovečkog Starog sela.

Kompletna obnova Zdenca radosti trebala bi stajati oko 350 tisuća kuna, a u akciju bi se trebali uključiti i Savez antifašističkih boraca i antifašista te Društvo „Josip Broz Tito“.

Raste broj kineskih turista

Načelnik Ulama rekao je kako bi se obnovom Zdenca radosti Kumrovec trebao pozicionirati kao mjesto zajedništva i tolerancije među svim narodima koji su zajednički živjeli na prostorima bivše Jugoslavije, a novčana pomoć Kineza u tome itekako je dobrodošla.

Kineski veleposlanik Shen Zhifei nadovezao se kako je u nešto više od tri godine, otkako je na čelu Veleposlanstva u Zagrebu, već desetak puta posjetio Kumrovec. Broj kineskih turista u Hrvatskoj iz godine u godine se povećava za oko 90-ak posto, a ako se u bliskoj budućnosti ukinu vize, taj će broj i enormno porasti. Dodao je i kako Hrvatsku i Kinu trajno veže ime Josipa Broza Tita i kako bi želio da Kumrovec uspostavi prijateljske odnose s rodnim selom njihovog nekadašnjeg predsjednika Mao Zedonga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije