Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krapina

Kao na bankomatu, ali ne izlazi novac, već - svježe mlijeko

'mljekomat_bir_zag_170713'
''
18.07.2013.
u 12:00

Naplata je u kovanicama, novčanicama od 10 i 20 kuna te karticama. Litra mlijeka košta šest kuna, a može se kupiti količina i za 50 lipa

Obiteljsko - poljoprivredno gospodarstvo Benko iz Kuzminca postavilo je u Krapini prvi mljekomat u Zagorju, a prvo mlijeko jučer su probali Željko Kolar, krapinsko – zagorski župan i njegov zamjenik Anđelko Ferek-Jambrek. Mljekomat se nalazi uz zgradu starog autobusnog kolodvora i prvih 100 litara koje su Dario i Zlatko Benko poklonili građanima, otišlo je za sat vremena. Neki su, kaže Dario Benko, uzimali i po dvije litre, dok je svima bila poklonjena ambalaža.

Naime, mljekomat ne izbacuje boce ili čašice, pa ih kupci moraju ponijeti sa sobom. Naplata je moguća kovanicama, novčanicama od 10 i 20 kuna ili karticama, a cijena litre mlijeka je šest kuna. Mljekomat ne vraća ostatak novca i koliko novca se ubaci toliko se dobije mlijeka, a može se kupiti i za najmanju kovanicu od 50 lipa. Obitelj Benko je u mljekomat investirala 83 tisuće kuna vlastitog novca, a sam aparat ima kapacitet 200 litara. Riječ je o automatiziranom sustavu za točenje i prodaju rashlađenih prehrambenih tekućina, točnije mlijeku koje će se dopremati iz Kuzminca, gdje obitelj Benko ima vlastitu farmu s 20 krava. Mljekomat radi neprestano i mlijeko se može kupovati 24 sata, a u slučaju izvanrednih situacija kao što su kvarovi, nestanak struje, prodaje cijele količine te povišenja temperature, vlasnika se obavješćuje putem sms-a ili e-maila.

Postavljanje mljekomata, rekli su vlasnici, nije bilo komplicirano, ali kakva će biti daljnja prodaja ne mogu zasada pretpostavljati. Župan Kolar obećao je u rujnu raspisivanje natječaja za subvencioniranje projekata u poljoprivrednoj proizvodnji te pozvao obitelj Benko da se prijave kako bi im se osigurao dio novca. Na kraju župan je rekao i da očekuje u svakom gradu i općini po koji mljekomat, u većim gradovima i po nekoliko, a ova akcija će sigurno imati njegovu podršku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije