Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovački centar Varaždin

Kako je austrijski novac putovao do tvrtke Igrecove kćeri

zemljiste igrec
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
24.07.2014.
u 11:00

Sve je počelo 2007. kad je Trgovačkom centru u Varaždin, tvrtci u austrijskom vlasništvu, a danas u stečaju, njezin otac Stjepan Igrec za gradnju City pointa prodao zemljište ATP-Igrec transporta d.d. kod Lidla

Stjepan Igrec, kontroverzni varaždinski poduzetnik rodom iz međimurskog Čukovca, mjesec će dana provesti u istražnom zatvoru. O njegovim se brojnim tvrtkama, a naročito o neslavnoj sudbini ATP-Igrec transporta d.d., piše godinama, a “pao” je na projektu prodaje ATP-ova zemljišta kod Lidla za izgradnju Trgovačkog centra Varaždin (TCV), tj. pompozno najavljivanog City pointa.

Novac putem ‘skrenuo’

Tvrtka TCV osnovana je 2007. te je vlasništvo nad njome, kako je svojevremeno objavio Regionalni tjednik, preneseno na austrijski EKZ Alpha Entwicklungs. Državno odvjetništvo nije otkrilo identitet drugookrivljenika, no sve (rođen 1971., funkcija direktora i austrijsko državljanstvo) upućuje na Haralda Christopha Pehama, koji je u sudskom registru označen kao direktor TCV-a do odlaska u stečaj u veljači ove godine. S njime je Igrec 2007. sklopio ugovor kojim im ATP prodaje zemljište za gotovo 7 milijuna eura (Alpha dobija kredit Hypa te ga pozajmljuje TCV-u, piše “Regional”).

No, krajem te godine sklopili su ugovor o razvoju projekta, kojim se drugo društvo u Igrecovu vlasništvu obvezuje “pružati podršku prilikom stjecanja nekretnina i ishođenja lokacijske dozvole, ali s planom da se navedeni poslovi i usluge neće obaviti”, kaže odvjetništvo. Tim fiktivnim ugovorom postigli su da je TCV, umjesto ATP-u, dio cijene veći od 3,5 milijuna kuna, uplatio drugoj Igrecovoj tvrtki, možda Trgoing Novi. Pri tome je cijena kvadrata zemljišta umanjena i TCV je izbjegao platiti porez na promet nekretnina na stvarni iznos te odbio PDV prikazavši da su usluge doista izvedene, čime je proračun RH oštetio za 970 tisuća kuna.

Slijedi dio Igrecovih radnji koji je izrazito teško razmrsiti te će financijski vještaci imati pune ruke posla. Sumnja se da je 2008. udio u svojoj tvrtki za čak 13,5 milijuna kuna prenio ATP-u. Pri tome je njegovu vrijednost uvećao tako što je u temeljni kapital unio svoje nekretnine, opterećene založnim pravom tako da im vrijednost iznosi 8,4 milijuna kuna pa ih potom opteretio sa dva založna prava u svoju korist i prividno im umanjio vrijednost, navodi odvjetništvo.

Trgovina i marketing

Kako god bilo, slijedi rasplet, 20. siječnja 2012., u trenucima kad je ATP bio pred otvaranjem stečajnog postupka. Igrec sklapa ugovor s trećeokrivljenicom te tvrtci kojoj je bila direktorica prodaje spomenuti poslovni udio za samo 20 tisuća kuna, iako je nominalno vrijedio 8,4 milijuna kuna. Odvjetništvo sumnja da su si Igrec i ta tvrtka tako na štetu ATP-a priskrbili 13,5 milijuna kuna. Kako je direktorica rođena 1980. bila i članica Nadzornog odbora ATP-a, sve upućuje na Igrecovu kćer Lanu Madić te tvrtku Trgovina i marketing, kojoj je direktorica i ima temeljni kapital od 8,419 mil. kuna te je u vlasništvu Baške plaže, kojoj je jedini osnivač - Lana Madić.

Igreca će braniti tri branitelja. Varaždinski branitelj Darko Šabijan kaže da će biti uložena žalba na rješenje o istražnom zatvoru, jer ne postoji opasnost od ponavljanja (ne)djela te bi za 71-godišnjeg umirovljenika trebali postojati posebni razlozi za pritvor. Potvrđuje to i Mate Matić, njegov zagrebački odvjetnik. Kažu da neće braniti i L. Madić, jer ne mogu braniti dva klijenta u istom postupku.

Komentara 1

Avatar elkomandante
elkomandante
16:32 11.12.2015.

Nikad dosta love, i nikad kraja pokvarenjacima !!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije