Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čakovec

Japanski zboraši oduševljeno pjevali 'U boj, u boj'

japan
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
08.09.2014.
u 16:17

U Čakovcu su danas zajedno s vokalnom skupinom Zrinski iz Nedelišća otpjevali slavnu ariju, ali i nekoliko pjesama na japanskom

Tridesetak članova pjevačkog zbora Kwansai university iz Osake Shingetsu-kai razgledalo je danas Stari grad Zrinskih i spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom, junaku istoimene opere Ivana pl. Zajca. Ariju "U boj, u boj" japanski studenti kao sveučilišnu himnu izvode već 95 godina! Za junaka koji je poginuo u turskoj opsadi Sigeta prije 448 godina doznali su od Hrvata spašenih s nasukanog američkog broda na japanskoj obali nakon Prvog svjetskog rata.

Svidjela im se melodija koju je jedan od austro-ugarskih vojnika pjevušio, pa su je počeli izvoditi, uvrstivši je u redovni repertoar. No, tek su prije 25 godina doznali da je riječ o – hrvatskom banu. – Čuli su za Siget, pa su mislili da je Nikola bio mađarski vojskovođa. Čak su jedno vrijeme mislili da je iz Srbije ili Bugarske. Sad smo im pokazali grad Čakovec u kojem je stolovao i iz kojeg je krenuo prema Sigetu – kaže Bojan Kocijan iz udruge Zrinska garda Čakovec, posredstvom koje su 33 člana zbora, koji uglavnom čine umirovljeni profesori tog prestižnog japanskog sveučilišta, i doputovali u Međimurje.

U Čakovcu su danas zajedno s vokalnom skupinom Zrinski iz Nedelišća otpjevali slavnu ariju na hrvatskom, ali i nekoliko pjesama na japanskom. Japanci za junaka Nikolu, kojeg su nakon sigetske bitke zadivljeni europski kraljevi nazivali "novim Leonidom", kažu da je bio hrabar poput samuraja jer je s 2500 ljudi stao ispred 100.000 Turaka predvođenih Sulejmanom I. Veličanstvenim, koji je krenuo u pohod na Beč. Zrinski, ondašnji gospodar Međimurja, mjesec se dana odupirao.

Tijekom opsade sultan Sulejman je iznenada preminuo, no to se skrivalo od turskih vojnika koji su na kraju ipak skršili otpor sigetskih branitelja. Uz pomoć konzulata u Osaki, zbor je sad prvi put u Hrvatskoj. Danas nastupaju u Dubrovniku, a potom će posjetiti Zadar i Zagreb. U mađarskom Sigetu u nedjelju su nastupili na obilježavanju 448. obljetnice pogibije N. Šubića Zrinskog. Dogovara se i koncert u Čakovcu iduće godine.

Ključne riječi

Komentara 4

CO
coolman
16:52 08.09.2014.

Ova usporedba Zrinskoga i njegovih ratnika sa samurajima mi se jako sviđa.

BO
bozomih
08:49 09.09.2014.

bravo Japanci.

RA
rakikaki
17:06 08.09.2014.

Ma to su ustaše koje su nakon WW2 pobjegle u Japan. U međuvremenu su im se oči ukosile, malo su smršali, smanjili se i potamnili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije