Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekolozi optužuju:

''Hrvatske vode štite i pomažu nelegalno iskopavanje šljunka!''

'poravina i bilogora, virovitica, 22.12.2010. goran safarek, istrazivac, biolog, fotograf i zastitar prirode  snimila: marija lovrenc'
'Marija Lovrenc/VLM'
23.12.2010.
u 11:00

HV planira regulaciju Drave kod Pitomače, ekolozi tvrde kako je taj projekt samo krinka da bi se pogodovalo lokalnom poduzeću u eksploataciji šljunka

Udruga za istraživanje i popularizaciju znanosti Baobab iz Koprivnice i stručnjaci iz Dravske lige protive se uklanjanju spruda na rijeci Dravi u zaštićenom krajobrazu Jelkuš, u blizini Križnice.

"Mazanje očiju"

Upozoravaju da su radovi na sprudu, koji je stanište male čigre, male prutke te nekoliko vrsta ptica, riba, vretenaca, vidri i gljiva, samo opravdanje Hrvatskim vodama za nepotrebne radove. Ističu da će se radovima uništiti taj ekološki i turistički potencijal. Prema objašnjenju Hrvatskih voda, radovi stoje oko tri milijuna kuna, a zahvat za cilj ima osigurati bolju protočnost rijeke Drave i nužan je za prevenciju od poplava. Izvoditelj radova bit će poznat nakon što završi postupak javne nabave.

– Ako je i planirana regulacija rijeke Drave, zašto se onda uklanja sprud na suprotnoj obali rijeke? Bacit će se tri milijuna kuna, a za manje novca može se učvrstiti obaloutvrda na suprotnoj obali. Ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi se sprud trebao ukloniti – ogorčen je Goran Šafarek, predsjednik Baobaba.

Tvrdi da nepotrebni radovi imaju za cilj "mazanje očiju javnosti" i legalizaciju pljačke šljunka.

– Kada iskopaju sprud, Hrvatske vode planiraju šljunak sa spruda vratiti nizvodno. Na tom je mjestu, nekoliko kilometara uz obalu Drave, lokacija na kojoj se godinama nelegalno iskopava šljunak. Uklanjanjem spruda deseci tisuća kubika šljunka će doslovno "iscuriti" Dravom upravo prema brodovima lokalnog poduzeća koje godinama nelegalno vadi šljunak i omogućiti mu milijunsku zaradu. To je još uvijek zločin bez kazne u Hrvatskoj – upozorava Šafarek i apelira na odustajanje od radova.

Prijava inspektora

To "lokalno poduzeće" je Dravski put d.o.o., koji je prije četiri godine potpisao ugovor s Hrvatskim vodama za obavljanje radova na regulaciji rijeke Drave u pitomačkoj općini. Prošli tjedan inspekcijske službe Ministarstva kulture prijavile su ga Državnom odvjetništvu zbog nelegalne eksploatacije šljunka.

– Ne znamo ništa o prijavi, a sve prozivke od strane udruga i aktivista su neutemeljene – kaže Dubravka Vukšić iz Dravskog puta i ističe kako je njihovo poduzeće dosad prošlo desetke inspekcija bez prijava.

– Za svaki potez imamo ugovore s Hrvatskim vodama i Vodogradnjom iz Varaždina. Šljunak nismo iskapali, a naši brodovi na Dravi godinama stoje jer prije svakog zahvata iz Hrvatskih voda stigne objašnjenje da se radovi iz nekog razloga prekidaju, upravo zbog prozivki poput ove – uvjerena je ona.

Komentara 2

Avatar tkozna
tkozna
09:15 24.12.2010.

FRiščiću jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaviiiiiiiiiiiiiiiiiii seeeeeeeeeeeeee. Podravina te zoveeeeeeeeeeeeeee. Naj navek čkomitiiiiiiiiiiiiiiiiii!

SU
suncobran
16:18 24.12.2010.

zašto da se javljam am ćkomite braćo podravci imamo i mi od toga koristi bumo dobili koju pinku od šodra pa nam bude za kobasice u pedizbornoj kampanji malo ostane meni a vama podelimo već ionako dotrajale kobase po koji upaljać i penkalo samo se odazovite i glasajte opet za mene nebu vam žal vi se ionako nemrete zvleći iz svojih govana koje smo vam priredili od prvog nebute ni mleko smeli nosit a ostalo i nebute imali kome prodat osim poklonit švercerima ionako ih mi štitimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije