Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Farkašić će biti najveći podravski šljivik za Podravkin pekmez

podravka
Arhiva VL
28.07.2010.
u 11:35

Osmišljava se i proizvodnja povrća sa 30 zaposlenih.

Nastojanju Podravkinih stručnjaka da ponovno ovladaju proizvodnjom povrća, voća i ostalih sirovina pripomoći će i koprivnička gradska uprava.

Iz vlastitog dvorišta

Kako najavljuje gradonačelnik Zvonimir Mršić, uskoro će sedamdesetak hektara poljoprivrednog zemljišta na obližnjem Farkašiću, u blizini trgovačkog centra Pevec, namijeniti dugoročnom zakupu, s time da bi prioritetni koncesionar trebala postati Podravka. Farkašić je, inače, prije pedesetak godina otkupljivanjem privatnih oranica i vrtova upravo stvorila Podravka, pretvorivši ga u vinograde i voćnjake s kojih je opskrbljivala proizvodne pogone svojih tvornica.

No, kako je u međuvremenu Farkašić, kao i ostala Podravkina zemlja, dospjela u državno vlasništvo, nije im preostalo drugo nego da sirovine dobavljaju s domaćeg i vanjskog tržišta što, međutim, nije moglo dugo opstati.

– Nama su potrebne sirovine iz vlastitog dvorišta, jer su tako proizvedene kvalitetnije i jeftinije. Zbog toga se tome ponovno okrećemo, jasno, sada na zakupljenoj zemlji, jer vlastite više nema – navodi dr. Zdravko Matotan, voditelj ovih programa u Podravki.

U poduzeću s puno očekivanja računaju na "povratak" Farkašića koji će, kažu, pretvoriti u najveći podravski šljivik da bi, navodi dr. Zdravko Matotan, došli do sirovine za već čuveni pekmez, inače jedan i od njihovih izvoznih brendova s etiketom "Hrvatski proizvod"...

Da podravkaši ozbiljno ulaze u taj posao dokazuje i odluka da će šljivik na dvadesetak hektara Farkašića podizati s uvoznim sadnicama, otpornim na pogibeljnu virusnu šarku, bolest koja može uništiti cijelu plantažu. Nabavit će, dodaju, i strojeve za mehaničko branje plodova, a njima će opsluživati i kooperante, koji će šljivama također zasaditi dvadesetak hektara svog zemljišta.

Bez uvoza

Podravkini stručnjaci osmišljavaju i proizvodnju povrća. Nosit će ga, navodi dr. Zdravko Matotan, novi Centar za proizvodnju i otkup tih sirovina s tridesetak zaposlenih.

Ako sve krene kako je zamišljeno, u Podravki najavljuju da će se već za tri godine potpuno riješiti uvoza paprike i krastavaca, najzastupljenijeg povrća u svojoj preradi, a u dogledno vrijeme, kažu, to će se dogoditi i sa šljivama.

Ključne riječi

Komentara 1

VI
vidovit
13:07 28.07.2010.

s time da bi prioritetni koncesionar trebala postati Podravka.Bravo Mrle\" NOVCI SE OKREČU DOMA\" .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije